-->

02.04.15

«Чорнобильці» і діти війни знову пішли в суди

Усі підвіконня та столи в обласній виконавчій службі заставлені паперами, які стосуються семи тисяч рівненських "чорнобильців" та дітей війни. Кілька років тому ці люди в судах домоглися, щоб їм виплатили передбачені законом надбавки до пенсій. Незважаючи на позитивні рішення судів, людям не вдалося отримати гроші — через те, що їх не було у бюджеті. А минулого року перед виборами міністр юстиції анонсував, що обдурені пенсіонери таки отримають обіцяне. У грудні з'явилося і відповідне рішення Кабміну. Людям порадили знову звертатися у виконавчу службу.

Марія Лук'янова, начальник управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Рівненській області:

— Ці сім тисяч рівнян спершу пішли у суд, щоб отримати завірену копію судового рішення, прийнятого ще у 2010-2011 роках, навіть відкрили рахунки у банках, бо ж їм пообіцяли, що заборговані кошти на них одразу перерахують. Йдеться про 20-30 тис. грн., а подекуди і 120 тис. грн. боргу. Ще понад тисяча людей переробляє неправильно оформлені документи, а потім знову прийде до нас.

У суди вони пішли після того, як попри чинний закон про перерахунок їм пенсій грошей від Пенсійного фонду вони не одержали. Ми, як виконавча служба, отримали тоді рішення судів і звернулися у відділення Пенсійного фонду. В деяких випадках пенсії таки перерахували, але гроші люди так і не отримали, бо вони не були передбачені у бюджеті, а в інших Пенсійний фонд навіть не робив перерахунки після наших проваджень, відповідаючи, що фінансування немає. Тоді ми невиконані виконавчі рішення надсилали до правоохоронних органів. Ті відкривали справи, і оскільки держава не мала коштів, їх закривали.

Обіцянка нового уряду таки перерахувати пенсії за новим механізмом — неправильна. Йдеться про понад два мільйони людей. Грошей у бюджеті все одно не знайдуть. Натомість ці люди прийдуть у виконавчу службу, у суди. На кожного заявника нам потрібно роздрукувати 20 аркушів справи, щоб потім розіслати у пенсійні фонди. Ми змогли роздрукувати наразі для 3200 людей області — і у нас закінчився папір, а грошей на купівлю нового немає. Те ж саме буде у пенсійних фондах, яким потрібно буде роздрукувати рішення про перерахунок, купити конверт і марку, переслати нам, щоб ми раз на квартал, як передбачено законодавством, надіслали документи у казначейство, в якому немає грошей.

Як на мене, краще було б зробити реструктуризацію боргу, щоб частинами до пенсії добавляти невеликі суми і так виплачувати. Або принаймні внести зміни у законодавство, щоб заборговані дітям війни та "чорнобильцям" суми могли успадкувати їхні рідні.

Записала Алла САДОВНИК

Немає коментарів:

Дописати коментар