-->

08.04.15

Відбулося засідання Ради голів громадської організації «Союз Чорнобиль» Луганської області

7 квітня у м. Сєвєродонецьку відбулося засідання Ради голів ГО «Союз Чорнобиль» Луганської області, у якому взяли участь заступник голови ОДА Ольга Лішик, керівники структурних підрозділів ОДА, терпідрозділів ЦОВВ, голови міських і районних відділень ГО «Союз Чорнобиль» Луганської області території, контрольованої Україною. 

Під час засідання представники чорнобильських організацій обговорили проблемні виплати пенсій чорнобильцям, соціального та пенсійного забезпечення евакуйованих із зони відчуження, військовослужбовців, солдат строкової служби, співробітників МНС. 

Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук наголосила, що розпорядженням голови ОДА від 06.03.2015 № 73 затверджено новий склад обласної комісії з видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та розгляду спірних питань визначення статусу осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, і встановлення факту участі громадян у ліквідації ядерних аварій, ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї. «Але треба зазначити, що усі особові справи осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи не було можливості перемістити з окупованого м. Луганська, тому вирішення питань щодо встановлення, подовження будь-якого статусу та видачі посвідчень буде потребувати надання первинних документів для формування архіву особових справ. На цей час Департамент забезпечено бланками посвідчень: категорія 2 А, категорія 3 А, серія Д, вкладка до посвідчення серії Д», – зауважила Елеонора Андріївна.

Заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Тетяна Нікітіна зазначила, що до ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» були внесені суттєві зміни, а сама стаття закону викладена в новій редакції. Так, новою редакцією взагалі не передбачено виплату пенсій цій категорії громадян у розмірі 6, 8, 10 мінімальних пенсій за віком. 

Тетяна Нікітіна роз’яснила положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», що набув чинності з 01.04.2015, яким встановлюється порядок виплати пенсії працюючим пенсіонерам, зокрема, пенсії яким призначено відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Вона повідомила також, що для осіб, які переміщені з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО, статус «непрацюючий» можливо визначити на підставі особистої заяви довільної форми із зазначенням дати, з якої особа не працює, та поясненням обставин неможливості внесення запису в трудову книжку чи надання її оригіналу.

Під час засідання порушувалося питання й санаторно-курортного лікування. Було зауважено, що на оздоровлення чорнобильців на 2015 рік з державного бюджету кошторисом передбачено 988,7 тис. грн, що повністю відповідає потребам районних і міських управлінь на підконтрольній українській владі території.


Немає коментарів:

Дописати коментар