-->

04.04.15

Лубенські чорнобильці скаржаться на пенсійний фонд

Забезпечення прав ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС продовжує залишатися найбільш актуальним питанням для міста Лубен. Його не вирішення впродовж значного часу спричиняє подальше зростання соціальної напруги в місті. 1 квітня в черговий раз міська рада, на пропозицію чорнобильських громадських організацій, ініціювала зустріч ліквідаторів з керівниками та бухгалтерами підприємств та організацій, що надають їм довідки для перерахування пенсій.

Розмову з чорнобильцями вели міський голова Олександр Грицаєнко, секретар міської ради Іван Карпець, керівники та бухгалтери підприємств, установ та організацій, інші відповідальні особи. Надзвичайно емоційно про свої поневіряння говорили ліквідатори аварії. Громадськими об’єднаннями чорнобильців ставиться вимога до органів Пенсійного фонду проводити розрахунок та виплату пенсій згідно з частиною 4 статті 54 та статті 50 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з 01.11.2011 р. в розмірах, визначених рішеннями судів. На жаль, до цього часу ця вимога не виконується, повідомляє сайт Лубенської міськради.


Особливе занепокоєння викликає виконання рішень судів, що стосуються перерахування пенсій інвалідів-чорнобильців у розмірах, визначених вказаною постановою. Станом на 23.03.2015 року до суду з позовом про зобов’язання управління пенсійного фонду перерахувати пенсію із заробітку за роботу в зоні відчуження, розрахованого підприємствами та відповідно виданими довідками про заробітну плату звернулося 37 осіб з числа ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС І категорії. 30 з них задоволені Лубенським міськрайонним судом. Харківським апеляційним адміністративним судом залишено без змін 11 рішень міськрайонного суду, Вищим адміністративним судом – 8. Виконується рішення суду тільки в одному випадку.


Ще одним із моментів, що загострює ситуацію стало прийняття Закону України “Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України” від 28.12.2014 №76-VIII, яким змінено порядок надання пільг та компенсацій визначених Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Вказаний закон значно зменшує обсяги пільг та компенсацій ліквідаторів аварії на ЧАЕС та обмежує їх коституційне право на соціальний захист.

Тож, керівники міста разом з ліквідаторами намагалися знайти шляхи виходу з ситуації. Зокрема доручено підготувати відповідну вимогу до Лубенської міськрайонної прокуратури, в черговий раз запросити в Лубни начальника головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Валерія Руденка та сприяти чорнобильцям в отриманні довідок про нарахування заробітної плати.


На жаль, на всі звернення чорнобильців, листи від імені міського голови та керівників відповідних установ Лубен в усі можливі інстанції надходили лише негативні відповіді, які не вирішують проблем тих, хто в свій час став на захист нашого життя.


Немає коментарів:

Дописати коментар