-->

05.05.15

Тимошенко пропонує ВР індексувати зарплати, пенсії й стипендії за рахунок несплачених НБУ супердоходів

28 квітня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №2747 «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" (щодо відновлення індексації грошових доходів громадян)». Автор документу – Ю. Тимошенко. 

У законопроекті, зокрема, передбачено, що індексація грошових доходів громадян, починаючи з травня 2015 року, здійснюється відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів громадян».

«У травні 2015 року грошові доходи громадян повинні бути проіндексовані на індекс інфляції за січень-березень 2015 року проти грудня 2014 року на 20,3 відсотки», - йдеться в документі.

Зауважимо, що в законі «Про індексацію грошових доходів населення» передбачено, що індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані ними в гривнях на території України і які не мають разового характеру:

- пенсії; 
- стипендії; 
- оплата праці (грошове забезпечення); 
- суми виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов`язкове державне соціальне страхування; 
- суми відшкодування шкоди, заподіяної працівникові каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, а також суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди в разі втрати годувальника. 

У пояснювальній записці до законопроекту №2747 Ю. Тимошенко вказала, що реалізація законодавчої ініціативи потребує додаткових видатків із бюджетів усіх рівні та Пенсійного фонду 29,8 млрд. грн., які, як запевняє нардеп, можуть бути профінансовані за рахунок додаткових надходжень податку на доходи фізичних осіб 4,8 млрд. грн. із суми індексації, додаткових надходжень єдиного соціального внеску із суми індексації 11,7 млрд. грн. 

«Таким чином, залишок суми додаткових видатків і з бюджетів усіх рівнів та Пенсійного фонду за виключенням зазначених додаткових доходів складе 13,3 млрд. грн., які можуть бути профінансовані за рахунок перевиконання доходної частини державного бюджету за січень-березень 2015 року 6 млрд. грн. та сум перевищення доходів над видатками Національного банку України за минулий рік, які не перераховані до державного бюджету у сумі 11 млрд. гривень», - пише Ю. Тимошенко. 

Нагадаємо, за даними Держстату, за підсумками березня інфляція сягнула 45,8% в річному вимірі (тобто березень-2015 до березня-2014). За підсумками лютого відповідний показник становив 34,5%. Враховуючи підвищення комунальних тарифів, а також, зокрема, сезонне зростання вартості окремих продуктів харчування (насамперед, овочів і фруктів), вже за підсумками квітня (чи максимум травня) інфляція з легкістю може перестрибнути 50-відсоткову позначку. 

Згідно з песимістичним прогнозом уряду, на кінець 2015 року (грудень до грудня) споживчі ціни в Україні зростуть на 42,8% (у держбюджеті закладений показник 26,7%). 

Так, за підсумками І кварталу держбюджет вперше за багато років був зведений із профіцитом. Зростання ж доходів держказни в січні-березні було зумовлене перш за все девальвацією та суттєвим прискоренням інфляції, що визнавали і в НБУ.

Немає коментарів:

Дописати коментар