-->

21.05.15

У Мінекології очікують створення Чорнобильського біосферного заповідника до серпня

Процес уже на фінальній стадії

У Міністерстві екології та природних ресурсів України розраховують, що в найближчі два місяці Президент Петро Порошенко підпише указ про створення Чорнобильського біосферного заповідника. Про це сьогодні в ході брифінгу заявив міністр екології та природних ресурсів Ігор Шевченко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Цей процес вже на фінальній стадії... Майже всі узгодження отримані. Зараз всі документи я вже підписав, направив на юридичний висновок до Мін'юсту. Після юридичного висновку ці документи вже будуть передані до АПУ для підписання указу. Я думаю, що це буде зроблено в найближчі місяць-два, і цей процес вже буде завершений", - заявив Шевченко.

За його словами, фінансування заповідника на поточний рік у державному бюджеті не передбачено, "але, за бюджетними процедурами, фінансування починається тоді, коли буде створена адміністрація".

"Тому після підписання Президентом указу про створення Чорнобильського біосферного заповідника буде створюватися адміністрація. Вже зараз починається формування бюджету на наступний рік і буде вноситися туди окремим рядком фінансування цього заповідника, і, відповідно, з 2016 р., я дуже сподіваюся, що він вже буде функціонувати, і буде відповідне фінансування з бюджету", - повідомив міністр.

Він також зазначив, що одним із завдань Мінекології є на законодавчому рівні зменшити зону відчуження.

"За законом, вся ця зона буде продовжувати бути зоною відчуження, тому що законом визначено її межі. Одне із завдань - законом зменшити зону відчуження. На сьогоднішній день просто додається додатковий статус цій зоні, що певні території в цій зоні вони матимуть ще й статус біосферного заповідника, хоча вільного в'їзду туди поки не буде... Не буде туди заселення людей або дозволу на заселення. Головне, що буде дано дозвіл на більш широке вивчення цієї зони вченими і радіологами", - сказав міністр.

"Поблизу самої станції, приблизно 10 км, вона залишиться зоною строго контролю, вона залишиться ще надовго зоною відчуження. Тільки біля цієї зони. Сам біосферний заповідник матиме різні зони: зони безпосередньо заповідні, зони буферні і зони спеціального антропогенного ландшафту. Тому не можна говорити , що повністю вся зона зараз відкривається і там буде наукова діяльність або ще якась. Звичайно, ні, приблизно 10 км зона буде закрита повністю ", - зазначив Шевченко.


Немає коментарів:

Дописати коментар