-->

24.05.15

Хто керуватиме зоною відчуження і кому можна ловити рибу в Чорнобилі

14 травня Кабінет міністрів призначив нового голову Агентства з управління зоною відчуження. Ним став Юрій Антипов, колишній очільник одеського управління МНС та екс-виконувач обов’язків директора «Заводу з виробництва ядерного палива». Міністр екології заявив, що у Чорнобильській зоні є проблеми з незаконними відвідуваннями та вирубкою лісу. За його словами, велика частина відповідальності за порушення лужить на попередньому керівництві агентства з управління зоною відчуження. Проте деякі чорнобильські фахівці вважають, що Антипов – далека від справ зони людина.

Для того, щоб потрапити до зони відчуження, спочатку потрібно зробити перепустку в режимному відділі Чорнобиля. Якщо мета поїздки туристична, то створюється програма відвідування об'єктів, яка чітко розписана по годинах. До чорнобильського «туриста» приставляють також людину, яка його супроводжує і відповідає за чітке дотримання усіх пунктів програми. Координатор проектів туристичної фірми «Чорнобиль-Тур» Ярослав Ємельяненко пояснює, що на першому пункті пропуску «Дитятки» звіряють перепустку, програму, перевіряють машину і одяг: вимагають довгий рукав, штани і закрите взуття.

Саме поки Кабмін призначав нового керівника зони відчуження, колишній дозиметрист Чорнобильської атомної станції Олександр Купний на своїй сторінці у «Фейсбук» опублікував фотографії, де двоє чоловіків, вдягнуті у футболки та шорти, ловлять сомів у ставі-охолоджувачі під стінами Чорнобильської АЕС. Оцевидці, які надіслали ці знімки, повідомили, що чоловіки на машині під'їхали до шлагбаума у «Дитятках», і охорона без перевірки документів і огляду пропустила автівку.


Пізніше чоловіків уже зі спінінгом помітили під стінами станції. Це так звана «перша зона» – епіцентр забруднення. Охорона тут така сувора, що в цьому місці туристам не дозволяють навіть фотографувати у бік станції. «А тут не те що фотографувати, але навіть рибу ловити у хлопців вийшло», – говорить Ярослав Ємельяненко. До того ж, перш ніж потрапити у зону суворого санітарного контролю, треба пройти ще одну перевірку – на пропускному пункті «Лелів». А на виїзді на обох КПП здійснюють дозиметричний контроль і обов'язково перевіряють на радіаційний фон машину.

Ліквідатор аварії на ЧАЕС, еколог Сергій Мирний пояснює, що став-охолоджувач, де ловили сомів, – це одне з найбрудніших місць зони. «Риба, особливо, хижий сом, додатково акумулює в собі забруднення із середовища. Впевнений, що вона забруднена вище санітарної межі. Я б її категорично не їв», – говорить еколог. Він сумнівається, що на КПП можуть пропустити за хабар. Але припускає: «своїх людей» таки пускають з порушенням процедури.

Людина, яка регулярно перетинає пункти пропуску, на умовах анонімності розповідає, посилаючись на слова очевидців, що машину «рибалок» на КПП знали. Але за правилами, навіть транспорт працівників зони треба обов'язково оглядати і заносити інформацію в журнал. «На практиці, якщо у машині куми начальства або «корисні для керівництва», міліція опиняється у складній ситуації. Якщо будуть оглядати, довго на роботі не затримаються. А якщо пропустять і порушать правила, то, може, і «пронесе». Вони і самі не раді. Але під'їхати на КПП і домовитись, щоб пустили, навіть за серйозні гроші, не можна. Якщо ж згори прийде команда, будуть змушені пропустити».

Екс-голову Держагенства Володимира Холошу усунули з посади в жовтні 2014 року – він не пройшов люстраційну перевірку. 14 травня призначили нового голову. Ним став Юрій Антипов. Конкурсу на посаду голови агентства у Міністерстві екології не оголошували. Нового очільника шукали більше місяця, а весь цей час не було навіть людини, яка підписала б фінансову звітність. Через це працівники Чорнобильської АЕС не отримували заробітну плату, яку просто не могли зняти з рахунків станції, кажуть у профспілкій організації ЧАЕС. Кандидатуру Юрія Антипова в уряді затвердили 14 травня. Але відповідне розпорядження з’явилось на сайті тільки чотири дні по тому.

Юрій Антипов за освітою пожежник. У вересні 1986 року ліквідовував наслідки аварії на ЧАЕС, а пізніше у співавторстві випустив книгу «Чорнобиль: наш біль і пам’ять». Вже від 1987 року Антіпов почав працювати на державній службі. Він обійняв посаду начальника пожежної охорони Центрального району Одеси, пізніше став начальником відділу матеріального й технічного забезпечення Управління державної пожежної охорони в Одеській області, а в 1998 році очолив це управління. Очолював також Головне управління МНС у Одеській області.

Пішов з посади Юрій Антипов досить гучно. При перевірці у його управлінні виявили корупцію, а окремий конфлікт розгорівся через будівництво житлового будинку для рятувальників у Іллічівську. Керівництво МНС висувало звинувачення у зникненні майже половини виділеної суми, а Юрій Антипов відповів, що бюджетні гроші «пропливли» повз Одесу. Вже у жовтні 2007 року очільника управління змінили. У 2012 році Юрій Антипов став тимчасовим виконувачем обов'язків ПАТ «Завод з виробництва ядерного палива». Це спільне українсько-російське підприємство – 50% плюс одна акція належать українському ДП «Ядерне паливо», а 50% мінус одна акція – російському акціонерному товариству «ТВЭЛ».

Тепер Юрій Антипов знову повернувся на державну службу. Міністр екології Ігор Шевченко наголошує, що це фаховий спеціаліст: «Людина фахова, людина досвідчена, людина, яка має профільну освіту. Юрій Антипов є ліквідатором першої категорії. Тобто людина не з книжок і не з газет знає, що таке катастрофа, ліквідація і її наслідки». Щодо незаконних відвідувань зони, Ігор Шевченко сказав, що це пов’язано з «попереднім керівництвом», і усі надії покладаються на те, що «Юрій Антипов наведе порядок».

«Я говорив з Юрієм Антиповим, і ми домовились, що він не буде приймати рішень, не порадившись зі спеціалістами і не розібравшись у суті проблеми», – говорить представник «Атомпрофспілки» в Чорнобильській об’єднаній організації профспілки Микола Тетерін. – Він, звичайно, не професіонал у нашій сфері. Юрій Антипов працював у МНС і розуміє тільки цю частину роботи».

Тетерін підтверджує, що «блатні братки» дозволяють собі порушувати правила в’їзду у зону. Та і, крім цього, треба вирішувати ще багато проблем. Микола Тетерін зауважує, що після зустрічі про новопризначеного посадовця залишилось приємне враження. Утім додає: «Коли міністром екології був Андрій Мохник, і я з ним уперше зустрівся, у мене склалось прекрасне враження. Ерудований, культурний, все записував. Після цього я з ним зустрічався ще чотири рази, і жодного питання не було вирішено. Тому будемо оцінювати людину за його діями».

Юрій Антипов зазначив, що на посаді візьметься за розробку законодавчих актів, які стосуються зони відчуження, розбереться з інженерно-будівними роботами та матеріальним забезпеченням. Окреме питання – фізичний захист території зони. За рішенням Міністерства екології, відомство почне створювати Чорнобильський біосферний заповідник.

Секретаріат Кабміну розпочав стосовно Юрія Антипова люстраційну перевірку за законом «Про очищення влади».

Немає коментарів:

Дописати коментар