-->

11.06.15

Пенсіонерів і в потяги пускатимуть без оплати

Із першого червня зменшено чисельність категорій осіб, яким надаються пільги на проїзд у громадському транспорті. Проте фактично пільги й надалі отримуватимуть усі ті, хто їх мав раніше. У тому числі й пенсіонери за віком, яких найбільше серед пільговиків. Пільги зберігаються й на проїзд залізницею.

Віктор Мікуліч, начальник відділу пільг обласного департаменту соціального захисту населення:

— Нещодавно нам надійшло роз'яснення від профільного міністерства. За цим документом, з 1 червня зберігається безкоштовний проїзд у міському та міжміському транспорті для пенсіонерів, які вийшли на пенсію за віком, а також для учасників бойових дій, інвалідів війни, "чорнобильців" І-ІІ категорій, дітей-інвалідів, інвалідність яких пов'язана з аварією на ЧАЕС, реабілітованих осіб, які стали інвалідами внаслідок репресій чи є пенсіонерами, ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ, Державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби, ветеранів служби цивільного захисту, Держспецзв'язку. Окрім того, безоплатний проїзд надалі матимуть інваліди І-ї та ІІ-ї груп, діти-інваліди та особи, які супроводжують інваліда І-ї групи або дітей-інвалідів (але не більше однієї людини-супроводжувача), а також батьки загиблих військовослужбовців і діти з багатодітних сімей.

До нас дійшли чутки, що Львівська залізниця вивісила списки осіб, яким з 1 червня не буде безкоштовного проїзду. Проте позбавляти права на безплатний проїзд людей, якщо вони належать до перерахованих Міністерством соціальної політики категорій, які мають право безкоштовного проїзду у приміському транспорті, зокрема і в електропотягах, незаконно. На це передбачена субвенція з держбюджету. Більшість людей, які користуються правом безкоштовного проїзду, — пенсіонери за віком.

Олександр Мулявка, начальник Рівненського залізничного вокзалу:

— За вісім днів червня 7 тисяч пасажирів скористалися можливістю пільгового проїзду. На нього нині мають право 26 категорій громадян. Ті, кому пільги скасували, а це Герої Радянського Союзу, діти війни та ін., є пенсіонерами за віком, тож і так мають право на безкоштовний проїзд у приміських потягах. Також вони можуть взяти в касі багаторазовий абонентський квиток — на один чи три місяці. Нарікань із початку червня не отримували жодного разу. Хоча насправді "Укрзалізниця" зазнає чималих збитків за перевезення пільговиків.

Анастасія АДАМЧУК

Немає коментарів:

Дописати коментар