-->

26.06.15

Чорнобильців позбавлено пільг на медикаменти

Останнім часом до редакції від жителів Приірпіння надходять скарги та прохання висвітлити ситуацію, що склалася через скасування пільгового медичного забезпечення громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС (4 категорія). Ми звернулися до головного лікаря КЗ «Ірпінський міський Центр первинної медично-санітарної допомоги» Інни Комісарової з проханням прокоментувати стан пільгового медичного забезпечення.

— Інно Валентинівно, ким скасовано пільги на медикаменти?

— Рішення про відміну пільгового забезпечення медикаментами жителів регіону скасовано на основі Постанови Кабінету Міністрів України та рішення Верховної Ради України від 1 січня 2015 р. Це стосується нас безпосередньо — знято статус так званої «Чорнобильської зони». Це була велика сума — 1,5 млн. грн. на рік, які спрямовувалися на м.Ірпінь та селища Ворзель, Гостомель, Коцюбинське. Ми могли фінансово забезпечити велику кількість хворих на різні захворювання, які згідно з Постановою КМУ №1303 від 17.08.1998 р. підпадають під її дію. Інші категорії хворих ми забезпечували за рахунок Чорнобильської субвенції. 

На жаль, з 1 січня вона скасована. Згідно з Законом України від 28.02.1991 р. «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» право на безоплатне придбання ліків за рецептами лікарів мають лише громадяни, віднесені до 1-ї та 2-ї категорії постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, та громадяни, які мають 3-тю категорію, але за певних умов (сукупний дохід членів сім′ї — не більший від 1710 грн.).

— Як ці категорії забезпечуються тепер?

— Ці категорії хворих ми забезпечуємо в повному обсязі, не зважаючи на зменшення загальної суми субвенції, яку нам урізали (було 1,5 млн., стало 700 тис.). Люди відчули зміни, оскільки більшість населення регіону мали якраз 4-ту категорію. І саме з такими хворими у нас зараз виникають труднощі, бо ми не можемо їх забезпечити ліками за рахунок Чорнобильської субвенції.

— Які хвороби не підпадають під Постанову КМУ № 1303, на підставі якої Ви можете виписувати пільговий рецепт?

- Не входять, наприклад, артеріальна гіпертензія, різні чоловічі та жіночі захворювання. Перелік захворювань, за яким можна виписувати рецепти за кошти місцевого бюджету, досить вузький.

Це: онкологічні, гематологічні захворювання, діабет, ревматизм, ревматоїдний артрит, пухирчатка, системний гострий вовчак, системні, хронічні, тяжкі захворювання шкіри, сифіліс, лепра, туберкульоз, Аддісонова хвороба,гепатоцеребральна дистрофія, фенілкетонурія, шизофренія та епілепсія; психічні захворювання (інвалідам I та II груп, а також хворим, які працюють у лікувально-виробничих майстернях психоневрологічних і психіатричних закладів), стан після операції протезування клапанів серця, гостра переміжна порфірія, муковісцидоз, тяжкі форми бруцельозу, дизентерія, гіпофізарний нанізм, стан після пересадки органів і тканин, бронхіальна астма, хвороба Бехтерєва, міастенія, міопатія, мозочкова атаксія Марі, хвороба Паркінсона, Інфаркт міокарду (перші 6 місяців), дитячий церебральний параліч, СНІД, ВІЧ-інфекція, післяопераційний гіпотиреоз, у тому числі з приводу раку щитовидної залози, гіпопаратиреоз, вроджена дисфункція кори наднирників.

Безоплатний відпуск лікарських засобів за переліченими категоріями захворювань проводиться лише у разі амбулаторного лікування основного захворювання, за яким хворим надано пільги. 

Хворі на СНІД та ВІЧ-інфіковані, незалежно від основного захворювання, мають право на безоплатний відпуск лікарських засобів за наявності у них будь-яких інших захворювань.
Існує ще, на жаль, така проблема: людина має посвідчення постраждалого 1-2-ї або навіть 3-ї категорії, і у нас є кошти для цього хворого, але ми не можемо придбати для нього препарат за кошти державного або місцевого бюджету. На жаль, не всі медикаменти мають фіксовану ціну або вона може бути зареєстрованою набагато менше, ніж закупівельна. Для забезпечення хворих пільговими медикаментами ми співпрацюємо з КП «Аптека №21» в м. Ірпінь по вулиці П.Комуни та з КП «Міжлікарняна аптека» в м. Буча по вул. Польовій 19, які в своєї роботі стикаються саме з такими проблемами та не можуть придбати медикаменти для хворих.
Отже, є в нас проблеми, які віднас абсолютно не залежить.

— Ви вважаєте, що це правильно зробили — скоротили майже усі пільги?

— Це питання не нашої компетенції. Такі рішення приймаються на державному рівні.

Важкохворих, які мають вищезазначені пільги не багато, і зараз вони мають пріоритет, особливо, якщо препарат має зареєстровану ціну. Тим, хто хворіє на онкологічні захворювання, діабет та інші — ми виписуємо рецепти. Але є категорія хворих із хронічною нирковою недостатністю. Це люди, які перебувають — часто поступово вмирають — в очікуванні нової нирки. І поки чекають на неї, повинні проводити процедуру гемодіалізу. У нас була можливість забезпечувати їх високовартісними ліками за рахунок Чорнобильської субвенції. Таких хворих небагато — осіб 10 на регіон, але місячне лікування на кожного з них обходиться майже в 10 тис. грн., тобто тільки на гемодіаліз потрібно 100 тис. грн.! 

Винайти таку суму грошей - суттєва проблема. Для покращення ситуації у забезпеченні таких хворих медикаментами ми хочемо розробити свою програму. Можливо, зміни відбудуться на обласному чи державному рівнях.

Немає коментарів:

Дописати коментар