-->

07.06.15

У Вінниці допоможуть гіпертонікам і чорнобильцям

Міська влада виділить кошти на ліки для хворих на артеріальну гіпертензію і шукатиме гроші на пільгові рецепти для чорнобильців

Вінниця вирішила самостійно продовжити дію вже зупиненого державного проекту профілактики та лікування артеріальної гіпертензії. Оголошена також заява про готовність міської влади підставити плече вінничанам й у вирішенні іншого медичного питання - взяти на себе витрати на фінансування пільгових рецептів для чорнобильців у другому півріччі 2015 року.

Порятунок від тиску

На черговій сесії міськради 29 травня депутати затвердили муніципальну програму, яка дозволить вінничанам із підвищеним тиском купувати необхідні ліки вітчизняного виробництва за низькою ціною. 

- Вартість імпортних ліків від тиску нині у середньому 250-260 грн., а ми домовились із вітчизняними виробниками, щоб ціна такого комплексного лікування на місяць була у середньому 85 грн. А отримувачі субсидій зможуть купувати їх за півціни, - каже в.о. мера Сергій Моргунов. 

Продаватимуть такі ліки у муніципальних аптеках, тобто без жодних посередників і якихось накруток.
- Ми повинні охопити цією програмою якомога більше людей, які не можуть забезпечити себе необхідними ліками, - каже професор, радник міського голови із питань охорони здоров'я Юрій Мостовий. 

За його словами, запобігання інфаркту й інсульту значно дешевші, ніж лікування вже загострених хвороб. 

Він нагадав, що поки в Україні діяло державне регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб із артеріальною гіпертензією із метою підвищення доступності таких лікарських засобів для соціально незахищених пацієнтів, у Вінниці питома вага інфарктів на тлі артеріальної гіпертензії зменшилась із 71% до 59%. Поменшало інсультів на 4% та знизилась у 1,5 разу кількість шпіталізацій із приводу гіпертонічних кризів. 

- На жаль, дія цього проекту закінчилась у грудні 2014 року і дія його у 2015 році не передбачена, - додала директор департаменту охорони здоров'я Вінницької міськради Людмила Грабович. 

Саме тому депутати одноголосно підтримали ініціативу медиків щодо подальшої реалізації програми самостіцйно, винятково у Вінниці. 

На сесії підкреслювалось, що аналогів такої програми у інших містах України нині немає, і попри те, що її запровадежння потребує щонайменше 1 млн. грн. бюджетних коштів, її важливість для вінничан складно переоцінити. 

Пільгові рецепти

Україна вдвічі скоротила обсяг програми для відшкодування так званих "чорнобільських рецептів". Таким чином вже із червня ця категорія вінничан може залишитись фактично сам на сам із проблемою придбання часто дуже дорогих ліків.

- У цьому році на пільгові рецепти державою нам доведено суму у 520 тис. грн. разом із зубопротезуванням, - каже директор департаменту соціальної політики Вінницької міськради Лариса Попова. - Це на 430 тис. грн. менше, ніж торік. Ситуація критична, і коштів катастрофічно не вистачає.

Попри те, що мерія вже й так тримає на контролі забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування чорнобильців, влада Вінниці й тут вирішила самостійно перекрити прогалину у державному бюджеті. 

В.о. мера Сергій Моргунов доручив чиновникам невідкладно знайти можливості щодо забезпечення пільговими рецептами чорнобильців, підготувати узгоджений проект рішення та винести його на розгляд однієї із найближчих сесій міської ради.

Максим ЗОТОВ

Немає коментарів:

Дописати коментар