-->

30.06.15

У Глобиному протестували чорнобильці

Люди мітингували в центрі міста через пенсії.

Сьогодні, 30 червня, у Глобиному біля управління пенсійного фонду України в Глобинському району чорнобильці провели акцію протесту. Вони вимагали зустрічі з представниками пенсійного фонду в районі, щоб з’ясувати питання щодо пенсійного забезпечення. Про це йдеться на сайті Глобинської міської ради.

У Глобиному протестували чорнобильці. Фото globyne-rada.gov.ua

Люди переймалися, чи будуть залишені пільги для інвалідів-чорнобильців та часників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС І та ІІ категорій. Скаржилися на проблеми, які мають місце з організацією тендеру по закупівлі санаторно-курортних путівок для інвалідів-чорнобильців.

Глобинські чорнобильці вийшли на вулицю висловити обурення щодо несправедливою, на їхню думку, постанови Кабміну про Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Згідно цієї постанови перерахунок пенсій інвалідам-чорнобильцям від мінімального розміру, встановленого всупереч вимогам закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», здійснювався в залежності від розміру їхньої заробітної плати на момент відрядження чи призову їх через військкомати для ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за місцем основної роботи.


Голова Глобинської районної організації чорнобильців Олександр Логвин заявив, що значна частина підприємств, організацій, установ на час прийняття постанови, 2011року, були ліквідовані, реорганізовані, або ж і взагалі припинили існування. Наприклад, колгоспи чи радгоспи в сільському господарстві. Тож знайти відповідні документи для обґрунтування проведених нарахувань заробітної плати за період перебування в Чорнобильській зоні ліквідаторів, які навіть за часом зберігання підлягали офіційному знищенню, в більшості випадків нереально.

– Як бути тим, хто отримав інвалідність, що має причинний зв'язок із Чорнобильською катастрофою, перебуваючи на роботах з ліквідації наслідків аварії під час строкової військової служби? Закон говорить, що пенсії інвалідів-чорнобильців повинні різниться в розмірах лише в залежності від групи інвалідності, незалежно від того, яку хто займав посаду, чи отримував заробітну плату за основним місцем роботи, – говорить Олександр Логвин.

Представники чорнобильської спільноти району зустрілися з керівництвом управління пенсійного фонду України в Глобинському району. Начальник управління Григорій Грущенко повідомив присутнім, що підготовлений проект рішення Кабінету Міністрів України, який має бути прийнятим найближчим часом та який має на меті усунути соціальну нерівність у виплаті пенсій інвалідам-чорнобильцям, починаючи вже з 1.07.2015 року. А в подальшому приведення стану виплат пенсій інвалідам-чорнобильцям у відповідність до передбачених законом про гарантії соціального захисту чорнобильців. Мітингувальників запевнили, що пільги для інвалідів-чорнобильців та часників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС І та ІІ категорій залишаються. Проте люди налаштовані рішуче. Кажуть, якщо не будуть прийняті обіцяні рішення, то 8 липня знову зберуться на мітинг, щоб звернути увагу громадськості та влади на їх проблеми.

Немає коментарів:

Дописати коментар