-->

30.09.15

У Львові понад 1000 мітингувальників вимагали соціальної справедливості (відео)

29 вересня у центрі Львова біля будівлі Львівської ОДА мітинг з перекриттям прилеглих вулиць, організаторами якого виступили громадські організації міста. Кількість мітингувальників перевищила одну тисячу осіб.

Мітингувальники, серед яких були представники громадських, ділових, наукових, політичних, ветеранських кіл Львівщини, чисельністю близько 1000 чоловік стояли з плакатами з вимогами відставки П. Порошенко, із закликами до влади України дотримуватися Конституції країни, не обмежувати права громадян. Головними гаслами були: «Порошенко - у відставку!», «НІ- безробіттю», «Влада! Виконуй Конституцію »та інші.

Учасники мітингу висловили єдину думку про те, що в даний час в Україні з вини київської влади не тільки триває, але і стрімко зростають негативні суспільні та економічні кризові процеси, які неминуче ведуть до значного погіршення загальної соціально-економічної ситуації в країні. А це, в свою чергу, тягне за собою катастрофічне погіршення добробуту громадян України.

У зв'язку з цим, мітингувальники прийняли резолюцію і передали її представникам Львівської ОДА для розгляду та подальшого використання у своїй роботі.

Резолюція мітингу «Право народу за Конституцією і відсутність права в дійсності»

Учасники мітингу «Право народу за Конституцією і відсутність права в дійсності», який був проведений 29 вересня 2015 у Львові біля будівлі Львівської обласної державної адміністрації, висловили єдину думку про те, що в даний час в Україні не тільки продовжуються, але і стрімко зростають негативні суспільні та економічні кризові процеси, які неминуче ведуть до значного погіршення загальної соціально-економічної ситуації в країні. А це в свою чергу тягне за собою катастрофічне погіршення добробуту громадян України, і, фактично, веде до зубожіння значної частини народних мас. Нестримно зростає загроза розпаду та дезінтеграції держави.

Зокрема, це пов'язано як з провальною економічною політикою вищого керівництва України - президента і прем'єр-міністра, так і з затяжним військовим протистоянням на Південному Сході країни, яке завдає руйнівний шкоди економіці та державності. І шкода ця в перспективі на багато десятиліть не зможе бути заповнений жодними західними кредитами, як би не обманювала народ райдужними обіцянками вища політична «еліта» України. Тим більше, що розплачуватися за кредити доведеться не Порошенко і не Яценюку, а багатьом наступним поколінням українців.

Ми висловлюємо думку, що штучно створена цією «елітою» криза і, перш за все, криза безперервного військового протистояння в східних областях української держави, може бути вирішена тільки на основі безумовного виконання мінських угод. Саме на необхідність виконання українським керівництвом даних угод неодноразово наполягали лідери європейських держав. У свою чергу, президент Порошенко неодноразово запевняв світову та українську громадськість у своїй істинній прихильності мінським угодами, і що, на його думку, мирне вирішення проблеми може бути досягнуто виключно на основі мінських угод. Однак реальні справи президента свідчать про активне небажанні з його боку вирішувати питання щодо нормалізації на основі мінських угод як військового, так і економічного стану держави. А це, у свою чергу, знову і знову негативно позначається на добробуті та українського народу в цілому і населення Західної України зокрема.

Ця криза і негативні процеси є наслідком свідомо неправильною, згубної для України політики київської влади і, в першу чергу, президента Порошенко. Зазначена політика веде до масової втрати трудящими своїх робочих місць, до зростаючого зубожіння широких мас населення, зокрема - до скорочення пенсій, які і без того недостатні для нормального існування пенсіонерів.

А спроби Порошенко і Верховної Ради нібито «покращити» ситуацію за допомогою внесення свідомо нежиттєздатних змін до Конституції України виявляються не тільки безуспішними, але й становлять ще більш очевидну загрозу для подальшої долі держави. Крім цього, реальною метою змін до Конституції є намір звалити на місцеві органи самоврядування в регіонах і на місцеві громади свою провину і відповідальність за провальну економічну політику в державі.

Учасники мітингу заявляють, що рішення такого роду питань, як внесення будь-яких змін до Конституції, неможливо вирішувати без урахування думки всього народу, що відповідає вимогам ст. 106 Основного закону України.

Ми хочемо нагадати президенту, що тільки з опорою на підтримку українського суспільства можливе вирішення основних проблем, з якими зіткнулася в даний час наша країна.

У цьому зв'язку, учасники мітингу вважають, що вони можуть висловити точку зору абсолютної більшості громадян країни, що врятувати Україну, забезпечити її вихід з кризи може тільки відставка П. Порошенко.

Конституція будь-якої держави повинна бути життєздатною і відображати в своїх нормах реальні вимоги часу, а не значитися збіркою заскнілих декларацій загального характеру, непридатних для нормального функціонування державних інститутів і життя гаранта державності - українського народу. У відповідності зі ст. 5 Конституції України, носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Саме це навмисно ігнорують і Президент Порошенко і Прем'єр-міністр Яценюк, які дозволяють собі диктувати українському народу, якою має бути Конституція держави і які забороняють будь-які загальнонародні дискусії з конституційних питань. І якщо Гарант Конституції президент П. Порошенко не розуміє такої очевидної речі - він має піти у відставку.

Надання широких політичних, економічних і правових свобод ряду ключових регіонів, зокрема Львівщині, може виявитися дієвим і життєздатним для вирішення основних проблем соціально-економічного становища в країні, врятує Україну від розпаду і втрати незалежності.

Учасники мітингу заявляють, що такий підхід має особливе політичне значення і історичну справедливість для Львівської області та її столиці - старовинного міста з європейським статусом самоврядування. Саме цей високий європейський статус був підтверджений в 1356 році фактом надання нашому місту Магдебурзького права.

Таким чином, починаючи ще з 14-16 століть весь Львівський регіон протягом багатьох наступних століть мав наданий Магдебурзьким правом великий історичний досвід самоврядування, якого не було і немає у інших регіонів Ми переконані, що використання такого права на сучасному етапі, надання Львівщині відповідних елементів самоврядування та певних елементів автономії ефективно послужить виходу нашого регіону з кризи, збереженню в ньому стабільності і перспектив для подальшого активного розвитку.

Учасники мітингу звертаються із закликом до керівництва Львівської ОДА взяти до уваги нашу точку зору і думку з приводу ситуації, що створилася, а також з питань регулювання місцевими органами самоврядування подальшого перебігу подій в регіоні. Ми також закликаємо керівництво ОДА зробити необхідні дії з тим, щоб домогтися надання Львівщині центральними властями Києва широких прав самоврядування та автономії на основі історичного досвіду використання регіоном згаданого Магдебурзького права.

У керівництва нашої Держави та Верховної Ради України вимагаємо вжити ряд невідкладних законів:

про суттєве зменшення комунальних тарифів;
про заборону підвищення цін на продовольчі товари та ліки;
про повернення всіх пільг пенсіонерам всіх категорій: чорнобильцам, афганцям, дітям війни, військовим пенсіонерам, а також інвалідам всіх категорій.

Резолюція затверджена учасниками мітингу «Право народу за Конституцією і відсутність права в дійсності».



Немає коментарів:

Дописати коментар