-->

18.11.15

«Мерседеси» для інвалідів в обхід бюджету


Обладміністрації і Мінсоцполітики дозволяють обраним інвалідам економити 10 тисяч доларів на розмитненні однієї іномарки.


Саме цей “Фольксваген-Пассат” стояв на продажі в польському салоні приблизно за $25 000, але з дозволу Мінсоцполітики він вїхав в Україну як безкоштовний подарунок невідомому інваліду з Львівщини. Відтак за розмитнення цього авто в держбюджету не було сплачено ні копійки.

Виявляється в Україну кожен рік ввозять кількасот автомобілів без сплати мит, акцизів та податків під прикриттям закону «Про гуманітарну допомогу». Їх везуть для інвалідів, аби полегшити їм існування на цьому світі. Підставою для несплати податків до держбюджету є рішення Мінсоцполітики, яке формується на підставі листів Департаментів соціального захисту населення облдержадміністрацій.

Тобто потрібно аби місцеві чиновники написали в Київ чолобитний лист, на підставі якого міністерські дозволять ввезти вам «мерседес» (чи що там у вас) під виглядом «гуманітарної допомоги» без сплати мит та акцизів. Відмітимо, що ви маєте не просто купити машину у Германії чи Польщі, а ще й домовитись з продавцем про дарчу. Тобто офіційно ваше авто має бути не куплене, а подароване – бо яка ж це гуманітарна допомога інваліду, якщо він спокійно купує авто вартістю $20 тисяч за кордоном

Ось тут корисні поради про необхідні для схеми папірці та орієнтовну кількість аргументів, здатних переконати чиновника дозволити безкоштовний імпорт автівки саме вам. Нижче перелік ОДА, де найбільше пишуть чолобитних листів. А ось наш невеличкий хіт-парад:

Топ-10 автомобілів, ввезених в Україну в 2014-2015 роках під виглядом «гуманітарної допомоги»

Toyota Corolla (2011 р.в.) у 2014 році була ввезена для Департаменту соцзахисту Полтавської ОДА. Набувачем авто вказано Віктора Івановича Градоблянського. Так звуть директора Полтавської філії ДП «Український науково-експертний центр дослідження якості лікарських засобів та виробів медичного призначення».

Volkswagen Passat (2011 р.в.) у 2014 році був ввезений для Департаменту соцзахисту Львівської ОДА (на фото вгорі). Ім’я інваліда-отримувача невідоме. Зате відомо, що саме цей Пассат з кузовом WVWZZZ3CZBP346211 був виставлений на продаж в польському автосалоні за 72 500 злотих – близько $25 000 на наші гроші. А подарувала його Львівській ОДА така собі Світлана Каліновська з Кракову.

Mercedes Е200 (2010 р.в.) в 2014 році ввезли для Департаменту соцзахисту Львівської ОДА. На одному з голландських сайтів вказано, що саме цей «мерс» з номерним знаком 05LFB6 коштував 49 тисяч євро. Однак у такого собі Роберта Хендзеля з Польщі не здригнулась мошна подарувати таку розкіш українській інвалідці Галині Йосипівні Паращак, яка завдяки довідці про необхідність у автомобілі з ручним керуванням та коляскою з електроприоводом не має необхідності сплачувати приблизно 19 тис євро ввізних мит та податків за «дарованого коня».

Volkswagen Touran (2012 р.в.) в 2014 році ввезли для Департаменту соцзахисту Рівненської ОДА. Отримувачем є Мілена-Марія Павлівна Кравчук, яка має довідку про наявність дитини-інваліда. Відтак за це авто оціночною вартістю $19 тис не треба було платити близько $10 тис зборів.

Skoda Superb (2011 р.в.) в 2014 році ввезли для Департаменту соцзахисту Рівненської ОДА. Посвідчення постраждалого від Чорнобильської катастрофи дозволило такому собі Григорію Леонідовичу Чируку не платити в бюджет близько $9 тис.

Mercedes C200 Kompressor (2008 р.в.) в 2014 році ввезли для Департаменту соцзахисту Харківської ОДА. Німецьке авто прожило на світі набагато менше, ніж його отримувач – Олег Вікторович Бихов, який володіє посвідченням ветерана війни – інваліда війни.

Audi А4 (2011 р.в.) в 2015 році ввезли для Департаменту соцзахисту Хмельницької ОДА. Шикарний седан дістався у подарунок Михайлу Дмитровичу Войтюку. Саме так звуть багаторічного депутата Хмельницької облради від Партії регіонів, директора держпідприємства «Хмельницьккурортресурси», довірену особу екс-губернатора Василя Ядухи.

Volkswagen Passat (2012 р.в.) в 2015 році ввезли для Департаменту соцзахисту Львівської ОДА. Коричневий універсал було призначено для Анатолія Ярославовича Левицького, який має «медичні показання для забезпечення інвалідів автомобілями». Так звуть головлікаря Дрогобицького протитуберкульозного диспансеру.

Volkswagen Passat (2012 р.в.) в 2015 році ввезли для Департаменту соцзахисту Львівської ОДА. Поляк Преміслав Восінскі «відгуманітарив» чорний седан Оксані Володимирівні Грицевич. Так звуть лікаря і дружину Романа Грицевича, екс-депутата Львівської міськради від БЮТ, завідувача сімейним відділенням №1 1-ї Міської клінічної лікарні Львова.

Lexus CT 200h Hybrid (2012 р.в.) в 2015 році ввезли для Департаменту соцзахисту Київської міськдержадміністрації. Донором виступив такий собі Олександр Дейнега.

Те, що в переліку виявились кілька не останніх людей у своїх містах, та наближених до медично-соціальної вертикалі влади, що видає необхідні дозволи, це ще не доказ корупції. Головлікар диспансеру чи головний чиновник по дозволам на медпрепарати теж може бути інвалідом, і теж може потребувати автомобіль, і теж може претендувати на економію купи грошей. Мова може йти про 6 000-10 000 євро у вигляді акцизу та інших податей за автомобіль в залежності від його віку та двигуна.

Наостанок трохи про найбільш активних гравців на ринку «інваладіної автогуманітарки». Справа в тім, що де-юре всі ці авто при в’їзді в Україну передаються у власність Департаментам соцзахисту облдержадміністрацій. А вони вже так би мовити дають покататись інвалідам.

В масштабах всієї країни схема не найбільш потужна. В останні два роки на адресу облдержадміністрацій через митницю заходять в Україну до 25 «гуманітарних» автомобілів на місяць. Якщо виходити з того, що мито, акцизи та ПДВ з кожного такого авто мають становити в середньому $10 тис, то держбюджет не отримує в районі $3 млн на рік. В нинішніх цінах це менше 100 мільйонів гривень.

Однак навіть 20 процентів від суми несплачених податків дають змогу заробити не чистим на руку чиновникам досить пристойні гроші. Тому буде справедливо, якщо ми вкажемо, що…

Топ-10 найактивніших Департаментів соцзахисту ОДА у 2014-2015 роках по отриманню «гуманітарних автомобілів»

ОДАК-ть авто
Львівська96
Рівненська53
Київська50
Івано-Франківська45
Хмельницька31
Київ23
Тернопільська22
Вінницька21
Черкаська17
Волинська14

Юрій Ніколов, «Наші гроші»

Немає коментарів:

Дописати коментар