-->

02.04.16

Ікону “Чорнобильський Спас” у Полтаві створять до 30 роковин трагедії на ЧАЕС

До тридцятих роковин Чорнобильської трагедії у Полтаві з’явиться унікальна ікона, написана в традиціях вісімнадцятого століття. Образ «Чорнобильський Спас» буде виконаний в автентичному українському стилі та прикрашений сусальним золотом і сріблом.

Його спочатку освятять у зоні відчуження та передадуть до Свято-Успенського собору.

Розміри унікального образу – сто двадцять сантиметрів у висоту та близько метра шириною. Версія «Чорнобильского Спасу» створена ще в 2003 році, проте за російськими канонами. Один із ліквідаторів аварії на ЧАЕС Сергій Козлов впевнений – українська інтерпретація необхідна.

Сергій Козлов, ліквідатор аварії на ЧАЕС: Чим вона цікава? Тим, що написана ікона Чорнобильський Спас вперше в українському барочному стилі. Вона виготовлена за всіма традиціями церковними на липовій дошці, покладений левкас на неї, паволока, все як потрібно так і робили наші предки 100-300 років тому.

Ім’я іконописця поки що тримають у таємниці. Пишуть не олією, а темперою – фарбою на основі яєчного жовтку, як у давнину. Роботу над образом розпочали рік тому, а завершать приблизно за тиждень. Освятять його 19 квітня у Чорнобилі, покажуть же полтавцям 26 числа. Створюють «Спаса» в основному за гроші чорнобильців Полтавщини. Та коштів, на жаль, на вистачає.

Федір, архієпископ Полтавський і Кременчуцький: Ми зможемо приходити до неї, молитись за душі спочилих ліквідаторів, молитись за здоров’я тих, хто з нами, і згадувати нам про цю страшну трагедію. Бо вона є покаранням за людські гріхи. Можна по різному трактувати цю подію, але це є велике застереження людству про те, що ми маємо керуватися духовними законами, заповідями Божими. Отже, я закликаю всіх долучитись до цієї доброї, святої, благодійної справи.

Отже, якщо відчуваєте поклик приєднатись до появи образу «Чорнобильський Спас», жертвуйте кошти на благодійний рахунок громадської організації «Ветеранів та інвалідів Полтавської області» Союз Чорнобиль України.

«ПриватБанк», рахунок № 260 060 546 227 34, валюта – українська гривня.




Немає коментарів:

Дописати коментар