-->

18.04.16

Віктор Шкурпела: "Чорнобильців поставили на коліна"

Чорнобильців поставили на коліна. Так вважає голова обласної організації «Союз Чорнобиль України» Віктор Шкурпела. Про те, з якими проблемами зіткнулися постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи (а їх на Полтавщині майже 21 з половиною тисяча), керівник організації розповів Тетяні Кружко.

КОР.: Вікторе Павловичу З роки тому в одному з інтерв»ю Ви сказали, що на той час питанням номер один для чорнобильців була охорона здоров»я. З позицій сьогодення акценти змістилися?

ШКУРПЕЛА: Безумовно, чорнобильці не стали здоровішими, На сьогоднішній день хвороби чорнобильців дошкуляють кожного дня, але нас більше всього цікавить те, що в чорнобильців скасували всі судові рішення і ввели постанову 1210, по якій більшість людей проживають на мінімальних пенсіях. І якщо б чоловік отримував ту пенсію, яку передбачено законом про статус і соціальний захист громадян, то могли б вони і краще харчуватися, і лікувалися б. І тут же й оздоровлення, і все.

КОР.: Щодо санаторно-курортного оздоровлення, Це питання завжди було гострим і проблемним.

ШКУРПЕЛА: Оздоровлення на сьогоднішній день виглядить дуже прискорбно. Залишилось оздоровлення тільки для тих, хто має інвалідність, пов’язану з Чорнобилем. Завдяки наступальній позиції громадської нашої організації по всій Україні депутати Верховної Ради повернули, щоб учасникам ліквідації ІІ категорії і дітям повернули оздоровлення, але повернуть його тільки з 1 січня 2017 року, так як уже бюджет на цей рік прийнятий. Але ці постанови ВР, на жаль, Президент України заветував, повернув на доопрацювання. І це напередодні 26 квітня, 30-ї річниці.

КОР.: І щодо пільгових рецептів на ліки, або безкоштовних рецептів. Скажіть, б.л., чи виділяють на це ресурси ?

ШКУРПЕЛА: Пільгові рецепти розглядають на рівні держави від державної субвенції, які переглядають на сьогодні. Але ті суми, які виділяються на сьогодні, ні в якому разі не вспівають встигати за тим підвищенням цін на лікарства, вони просто катастрофічні ці ціни. Але завдяки підтримці депутатського корпусу Полтавської ОР, при тісній співпраці Департаменту соціальної політики ми виходимо з пропозицією до керівництва ОР, вони виділяють додаткові кошти, для того, щоб чорнобильці могли отримувати ці пільгові рецепти, безкоштовні рецепти.

КОР.: Якщо говорити про квартирне питання для чорнобильців, як його вирішують?

ШКУРПЕЛА: Останні 2 роки парламент України і уряд зняли з порядку денного забезпечення чорнобильців житлом. Тому ми в своїх пропозиціях відновити Програму «Чорнобильське житло» вносили. Як будуть розглядати чи як довго проживе цей парламент, ми поживемо – побачимо.


Немає коментарів:

Дописати коментар