-->

05.04.16

Прем’єр-міністру України
Яценюку А. П.

Голові Полтавської обласної
державної адміністрації
Головку В.А.

Голові Лубенської районної
державної адміністрації
Качаненко Т.П.

ВИМОГА УЧАСНИКІВ АКЦІЇ НА ТРАСІ КИЇВ- ХАРКІВ  05.04.2016 РОКУ

Мусимо констатувати, що у м. Лубни Полтавської області зростає соціальна напруга, пов’язана з однією з найболючіших проблем - забезпеченням прав ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Вирішення пенсійних та соціальних гарантій цієї категорії громадян повинно стати першочерговою задачею не лише для місцевих органів влади, а, перш за все, для влади та Уряду.

З метою гідного вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, належного забезпечення соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також посилення уваги суспільства й світової спільноти до проблем подолання наслідків цієї техногенної катастрофи указом Президента України №702/2015 «Про заходи у зв'язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи» оголошено в Україні 2016 рік Роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи.

Постановою Верховної Ради України від 12.11.2015 №793-VIII «Про вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи, пов’язані з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи» дано доручення Кабінету Міністрів України у Державному бюджеті України на 2016 рік передбачити збільшення видатків напенсійне забезпечення інвалідів з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, потерпілих дітей та евакуйованих у 1986 році із зони відчуження, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою.

На жаль на сьогоднішній день вищевказаний указ Президента України та постанова Верховної Ради України проігноровані та не виконуються Кабінетом Міністрів України.

За результатами зустрічей представників громадських організацій інвалідів-ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС з керівниками відповідальних міністерств, вважаємо за доцільне прийняти проект Закону України Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 17.12.2015 розроблений Міністерством соціальної політики України.

В той же час, на період до прийняття даного законопроекту, вимагаємо, внести зміни в постанову Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011р. №1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», та встановити мінімальний розмір пенсії по 1 групі інвалідності – 530% прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, 2 гр. – 475% прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, по 3 групі – 420% прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність для ліквідаторів 1986 – 1990 років.

Враховуючи зазначене вище, вимагаємо розглянути вказане питання на найближчому урядовому засіданні, та врахувати фінансове забезпечення соціального захисту цієї категорії громадян в Державному бюджеті України на 2016 рік і не допустити ліквідації пільг та соціальних гарантій ліквідаторів , які своїм життям та здоров’ям забезпечили існування нашої держави.

За рішенням зборів Лубенських ліквідаторів аварії на ЧАЕС від 29.03.2016 року

Голова Лубенського міського
осередку Всеукраїнської громадської
організації інвалідів
«Союз Чорнобиль України» В.І.Виноградов

Голова Лубенського міськрайонного
об’єднання інвалідів Чорнобиля А.В. Юрченко

Немає коментарів:

Дописати коментар