-->

15.06.16

У ВРУ заблокували законопроект про пенсії для чорнобильців

Депутати Комітет ВРУ з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи заблокували розгляд законопроекту про вдосконалення пенсійного забезпечення чорнобильців (№ 4502).

Про це повідомив секретар Антикорупційного комітету ВРУ, лідер «Народного контролю» Дмитро Добродомов, який є одним з ініціаторів реєстрації документу.

Він зазначив, що законопроект №4502, який розробили спільно з ГО «Союз Чорнобиль України», мав усунути несистемність законодавства у нарахуванні чорнобильських пенсій.

«В Україні проживає близько 2-х мільйонів осіб, які постраждали від аварії на ЧАЕС. І тільки в Єдиному реєстрі судових рішень перебуває понад 120 тисяч судових справ стосовно нарахування пенсій чорнобильцям, десятки тисяч справ розглядаються Європейським судом із прав людини, адже біля 17% учасників ліквідації аварії мають пенсію меншу мінімальної», – зауважив нардеп.

Він нагадав, що наразі урізані пільги у пенсійному забезпеченні чорнобильців 2 і 3 категорій.

«Наш законопроект мав усунути спірні моменти та відновити ці пільги із врахуванням того, коли, де і скільки відпрацювала дана особа в зоні відчуження, що й визначається, як основна умова призначення та розміру пенсій», – пояснює Добродомов.

Зокрема, проект закону пропонував змінити порядок обчислення середньомісячного заробітку для призначення пенсій учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та евакуйованим особам.

Немає коментарів:

Дописати коментар