-->

14.10.16

Довіреність на пенсію: як правильно оформити

Оформлюючи довіреність на пенсію, пам’ятайте: зовсім не достатньо коректно її оформити, витримавши всі реквізити. Не можна забувати про терміни дії паперу плюс про місце, де вона буде пред’являтися – банк, дім, пошта.

Загальні правила оформлення

Довіреність складається в довільній формі. Однак обов’язковими є такі реквізити:
місце складання з датою;
тривалість дії документа;
відомості про доверителя/довіреного: ПІБ, адреса, дані паспорта;
вичерпний перелік дій, які довірена особа має право вчиняти від імені довірителя (повноваження);
вид пенсійних виплат плюс повне найменування установи, де гроші регулярно будуть виходити (назва організації, місцезнаходження);
інформація про посадову особу, яка підтвердила/зафіксувала справжність довіреності – прізвище, ім’я, по батькові; посада.

Пенсіонер, довіряє отримання особистих фінансових коштів родичам, сусідам або іншим особам, самостійно визначається з терміном дії довіреності: рік, три, 5 років…

Проте отримувати пенсію по одній довіреності можна максимум рік. Через 12 місяців літній громадянин зобов’язаний звернутися до органів Пенсійного фонду України, де він перебуває на обліку, з заявою про продовження виплати грошей за наявним документом на такий же період (1 рік).

Старший партнер ЮФ “Правовест” Денис Шкіптан повідав UBR.ua про принциповий нюанс: “Виплати припинять, якщо пенсіонер не може особисто відновити заяву про отримання пенсії за дорученням і не отримує гроші 6 місяців. Відновити їх можна виключно лише, подавши органам Пенсійного фонду України відповідну заяву”.

Існує необхідність засвідчення довіреності на отримання пенсії. Де це можна успішно здійснити? – Місце працевлаштування ще працюючого пенсіонера; житлово-експлуатаційна організація за місцем проживання; установа, яка безпосередньо виплачує пенсію.

Також довіреність за необхідності підтверджується адміністрацією лікарень, клінік, госпіталів та інших стаціонарних лікувально-профілактичних закладів), де довіритель лікується. Важливо: виплачувати пенсію уповноваженим особам згідно довіреності, засвідченої працівниками медичних установ, дозволяється тільки один раз, – попередив Шкіптан. Потім документ потрібно переоформити.

“Кожен з цих варіантів безкоштовний. До того ж, всі вони не вимагають підтвердження нотаріусом”, – повідомила UBR.ua старший юрист ЮК Prove Group Наталія Єфанова.

Коли оформленням займається нотаріус, процедура стає платною. Довіреність на пенсію терміном на 2 роки у приватного фахівця обійдеться в 200 грн. з доплатою по 20 гривень за кожний подальший рік. У державних нотаріусів України оформлення коштує всього лише 34 копійки (0,02% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян). Якщо в якомусь населеному пункті нотаріуси не практикують (селища, села), довіреність дозволяється засвідчувати уповноваженій особі з органу місцевого самоврядування.

Через пошту

Скористатися довіреністю на отримання пенсії можна в банківській установі, а також, відвідавши поштове відділення.

Коли гроші видаються поштою, виплата за дорученням проводиться, поки діє довіреність. Пенсіонер щорічно підтверджує бажання продовжити виплати, якщо документ видавався на більш тривалий термін. Достатньо оновити заяву.

“Довіреність достатньо показати співробітнику пошти при отриманні пенсії. Інформувати про наявність документа заздалегідь немає необхідності. Після першої виплати він передається на зберігання поштовому відділенню, що обслуговує пенсіонера”, – уточнив Денис Шкіптан.

Якщо мова йде про доручення, що використовується уповноваженою особою для представлення інтересів пенсіонера в інших державних або комерційних установах/організаціях, поштовому відділенню передається лише ксерокопія документа.

Через банк

Довіреність на пенсію, що нараховується на картковий банківський рахунок, оформляється самою фінансовою установою. Достатньо особистої присутності пенсіонера із заявою без нотаріуса.

При наявності бажання, банк може одночасно видати картки пенсіонерові і його довіреним особам (послуга повинна бути передбачена чинними тарифами). Додаткові картки з пін-кодами надаються як власнику пенсії, так і довіреній особі. Наталія Єфанова зазначила, що при видачі пенсіонеру картки, випущеної на довірену особу, вона все одно вважається отриманою останнім.

Рік потому банк зобов’язаний повідомити відповідний орган Пенсійного фонду України (ПФУ) про те, що пенсія, отримувана за дорученням понад передбачений термін, знімається (або перестала зніматися) з поточного рахунку.

Пенсіонер має виключно особисто надати відділенню ПФУ нову заяву.

“Якщо упустити цей момент, Пенсійний фонд припинить розрахунки з банком. Гроші знову будуть перераховуватися через представництва національного оператора поштового зв’язку”, – зазначила старший юрист ЮК Prove Group.

Також ПФУ або інший орган соціального захисту забезпечує ідентифікацію та верифікацію осіб, які отримують гроші на пластикові картки з терміном дії понад рік. Необхідний особистий візит пенсіонера або його уповноваженої особи з паспортом або іншим документом, що підтверджує вік і місце проживання.

Якщо протягом року пропустити ідентифікацію з верифікацією, уповноважений орган зупинить виплати банком (як і з непідтвердженою довіреністю). Гроші знову-таки прийдуть на пошту за місцем проживання пенсіонера.

На підставі звернень фінансових установ, органи ПФУ запрошують пенсіонерів для подачі заяв про продовження перерахунку пенсії на банківський рахунок з використанням довіреності.

Віта Філонич
За матеріалами УБР

Немає коментарів:

Дописати коментар