-->

23.11.16

Відпустки та лікарняні чорнобильцям: роз'яснює Мінсоцполітики

Мінсоцполітики розглянуло питання щодо надання відпустки та лікарняних громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Щодо надання додаткової відпустки

Мінсоцполітики у листі від 29.08.2016 р. №584/20/112-16 нагадує, що особам, віднесеним до 1 та 2 категорій громадян, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, надається пільга з використання чергової відпустки у зручний для них час та з отримання додаткової відпустки зі збереженням зарплати строком 14 робочих днів на рік.

Крім того, право на таку відпустку має один з батьків дитини-інваліда, інвалідність якої пов'язана з Чорнобильською катастрофою, або особа, яка їх замінює.

Ці відпустки є гарантованою державою пільгою, а тому роботодавець зобов'язаний забезпечити право працівника на відпустку впродовж календарного року.

На відміну від щорічних відпусток, зазначені відпустки не пов'язані з робочим процесом і:
  • надаються незалежно від часу роботи на підприємстві, в установі, організації,
  • для їх отримання не потрібен мінімальний період роботи, визначений Законом "Про відпустки" (6 місяців);
  • не продовжуються на період святкових днів;
  • в разі тимчасової непрацездатності не діляться на частини,
  • не переносяться на наступний рік,
  • за них не провадиться виплата грошової компенсації.
Також про особливості надання відпусток "чорнобильцям" читайте тут, а про нюанси оподаткування ось тут>>

Щодо лікаряних

Відповідно до ст. 22 Закону №1105 допомога з тимчасової непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї, зокрема, такого страхового випадку, як тимчасова непрацездатність унаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві.

Така допомога надається в разі настання тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, під час перебування у щорічній відпустці (основній чи додатковій).

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу) застрахованим особам, віднесеним до 1 - 3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, є копія відповідного посвідчення, виданого відповідно до вимог Порядку №51. 

Про це повідомляв Фонд з ТВП тут>>

Немає коментарів:

Дописати коментар