-->

12.12.16

У Полтаві відбулася зустріч чорнобильців (відео)

Ліквідаторам Чорнобильської катастрофи із Полтавщини вручили нагороди та примірники книги, де йдеться про вклад людей нашого краю у боротьбу із техногенним лихом. Побратими зустрілися напередодні Дня вшанування учасників боротьби із наслідками катастрофи на атомній електростанції.

У зону відчуження Петра Пономаренка із Кременчука відправляли двічі. З того часу у нього почалися головні болі, проблеми із тиском та зором. Нині у рідному місті чоловік опікується проблемами ліквідаторів та їхніх сімей. Петро Пономаренко, голова Кременчуцької громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль»: В позапрошлому році було 2,5 тисячі, а зараз десь отак от 2. Кожен рік дуже багато помирає, бо самому молодшому ліквідаторові 50 років.

Петро Романович пам’ятає, як із молодого міста Прип’ять евакуйовували місцевих жителів. А, побачивши через три десятки років на цьому місці пустку, був вражений.

Петро Пономаренко, голова Кременчуцької громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль»: Багато об’єктів отих зруйнувалося. Уже ж 30 років пройшло. Прип’ять, з якої ми вивозили населення, там усе позаростало.

На зустрічі у Полтаві всі очільники громадських організацій чорнобильців отримали примірники книги, створеної до 30-річчя із дня техногенної катастрофи. Видання має тисячу триста сторінок і містить інформацію про вісімнадцять з половиною тисяч чорнобильців з нашого краю. Також примірники відправлять у бібліотеки та музеї.

Олександр Білоусько, директор Центру дослідження історії Полтавщини: Ми пишемо про людей, які в більшості уже відійшли в засвіти. Ті, хто залишився, мучаться хворобами. Ми пробували в якійсь мірі відновити хоч якусь справедливість до цих людей в тому плані, що показали на тлі тих подій, які відбувалися під час аварії.

Ліквідаторам вручили нагороди керівники Полтави та області, а також голови обласних організацій чорнобильців. Зустріч приурочили до Дня вшанування ліквідаторів аварії на атомній електростанції. Його відзначають 14 грудня, коли захисну споруду над четвертим енергоблоком ввели в експлуатацію.

Микола Дибін, голова «Фонду інвалідів Чорнобиля»: Це була у 86-му році перемога, яка, як на мою пам'ять, визначалася на 20 років, можливо, трохи більше. Але сталося, що простояв той реактор, розрушений уже. Нами потім заліплений.

Нагадаємо, у листопаді цього року над четвертим енергоблоком встановили конфайнмент – нову захисну споруду, вагою понад тридцять шість тисяч тонн. Ірина Соляник. Павло Лопатюк. ПТН.

Немає коментарів:

Дописати коментар