-->

11.01.17

У держбюджет не заклали важливу частку пенсійних коштів

Пенсіонери, котрі вийшли на заслужений відпочинок декілька років тому, скаржаться, що їхні виплати набагато нижчі, аніж у тих, хто йде на пенсію сьогодні. "Ніби й стажу маємо 30 - 40 років, й зарплату отримували непогану, а пенсія - мінімальна", - часто можна почути, пише газета Експрес.

Така ситуація створилася тому, що з 2012 року осучаснення пенсій припинилося. Та що найгірше - розраховувати на справедливі пенсії літнім людям найближчим часом навряд чи варто. Щоб здійснити перерахунок пенсійних виплат, за словами міністра соцполітики пана Реви, потрібно щонайменше 50 млрд. гривень. А їх у бюджеті на цей рік не передбачили.

- Що таке осучаснення пенсії?

- Осучаснення пенсій - це прив'язка розміру пенсії людини до розміру середньої зарплати за видами діяльності, - розповідає Маріанна Онуфрик, член громадської ради при Пенсійному фонді України.

- Це робиться для того, щоб люди, які вийшли на пенсію у різний час, отримували однакову виплату. На сьогодні, у зв'язку з тим, що не виконується законодавство про індексацію соціальних виплат, у тому числі пенсій, є суттєва різниця між розмірами пенсій тих людей, які вийшли на пенсію, наприклад, 20 років тому, і тих, які 1 - 2 роки тому - останні отримують більше. Це несправедливо, а тому ця ситуація потребує вирішення.

- У період з жовтня 2011-го до кінця цього року нові пенсії призначалися на базі середньої зарплати (доходу), з якого було сплачено єдиний соціальний внесок за останні три роки, - додає Лідія Ткаченко, провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ.

- Наприклад, у 2016-му році нові пенсії призначалися з величини 3263 грн. Але в людей, які вийшли на пенсію до 2008 року, у 2012 році пенсії були перенараховані на базі показника зарплати 2007 року - 1197 грн 91 коп. Через це їхні "формульні" страхової пенсії за віком дуже часто істотно нижчі, ніж мінімальна пенсія, особливо в жінок. Наразі перед Мінсоцполітики стоїть дуже складне завдання. Якщо зробити перерахунок усім пенсіонерам на сучасній базі 3263 грн. - це потребуватиме величезних додаткових видатків з бюджету Пенсійного фонду, за нашими оцінками - щонайменше 70 млрд. грн. 

Водночас, робити перерахунок на базі застарілих показників, як у 2012 році, просто знущання. Бо яке ж це тоді осучаснення?!

- Чи багато пенсій залишаються на рівні 949 гривень, які треба дотягнути до 1247 гривень?

Л. Ткаченко: - Пенсії в розмірі нижче прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, отримують понад 600 тисяч осіб. З них приблизно 100 тисяч - пенсіонери у зв'язку з втратою годувальника, переважно це випадки, коли пенсія померлого годувальника поділяється між двома й більше утриманцями. Ще приблизно 100 тисяч - одержувачі соціальних пенсій або аналогічних державних соціальних виплат, які не здобули права на страхову пенсію за віком. Решта понад 400 тисяч осіб - це пенсіонери за віком.

М. Онуфрик: - Річ у тому, що згідно із законодавством, з 1 жовтня 2011 року вік виходу на пенсію для жінок кожні півроку збільшувався з 55 до 60 років, але жінкам було надано право вийти на пенсію відразу після досягнення 55 років. При цьому розмір їхньої пенсії зменшувався на 0,5% за кожний повний або неповний місяць дострокового виходу на пенсію. Тому створилася ситуація, при якій у деяких жінок розмір пенсійної виплати не відповідає рівню прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тобто за власним бажанням таких жінок, їхня пенсія заморожувалася на позначці 949 грн.

Немає коментарів:

Дописати коментар