-->

07.02.17

Чорнобильський ліс вирубували і вивозили за кордон, а для замітання слідів влаштовували пожежі, - Рибак

Чорнобильський ліс вирубували і вивозили за кордон, а для замітання слідів влаштовували пожежі, - Рибак

Чорнобильський ліс вирубували і вивозили за кордон, для замітання слідів влаштовували пожежі. Про це в ефірі програми "Люди. Hard Talk" на телеканалі "112 Україна" заявив депутат від БПП, голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Іван Рибак.

"2014 рік - була масова вирубка лісу у зоні відчуження. 2015 рік, я і мої колеги виступали з трибуни ВР, брали участь у програмах, дійсно були всі ці речі. Але потім відбувся ряд серйозних пожеж, про які знала вся Україна. Люди, які там працювали, вже звільнилися. Сьогодні є подолання наслідків цих речей. На моє переконання, (пожежі, - ред.) було замітання слідів тієї діяльності, яка велася протягом останніх років у зоні відчуження", - розповів Рибак.

Він нагадав, що не можна спалювати деревину у Чорнобилі, це є великою проблемою.

"Сьогодні ЄС з новим керівництвом Державного агентства з управління зоною відчуження створили спеціальні спалювачі, щоб знищити відходи після цих пожеж, тому що там досить серйозна проблема", - зазначив депутат.

Рибак розповів, що за результатами журналістських розслідувань 2012-2014 рр. деревина із зони відчуження вивозилася, в тому числі за кордон.

"Ця деревина їхала в тому числі і за кордон, бо не було заборонено вивозити кругляк за кордон. Де, може, документи приймали з іншого регіону, де, можливо, розпилювали на напівфабрикати та вивозили, але, по суті, дуже багато цього лісу потрапило в народне господарство. Якщо сьогодні там і здійснювати господарську діяльність, вона повинна бути під жорстким контролем", - підкреслив депутат.

Нагадаємо, 28 квітня 2015 року на території комплексу лісового господарства "Чорнобильська пуща" у зоні відчуження на площі близько 400 га виникла 112.ua лісова пожежа, яку гасили протягом декількох днів. У ДержНС тоді припускали, що пожежа виникла через підпал.

Немає коментарів:

Дописати коментар