-->

15.07.17

Закон про Конституційний суд України матиме серйозні негативні наслідки для держави, – нардеп

Ухвалення відповідного документу відбулося голосами Опозиційного блоку в обмін на ненадання голосів за арешт Михайла Добкіна.

Про це в парламенті заявив народний депутат від фракції «Батьківщина» Юрій Одарченко, – повідомляє grushevskogo5.

На жаль, як зауважив Одарченко, редакція запропонованого провладною більшість закону про Конституційний суд не дає людям доступу до конституційної скарги, наприклад, щодо оскаржень антиконституційних рішень Кабміну про скасування пільг для чорнобильців чи дітей війни.

«Такі конституційні скарги будуть розглядатися у закритому режимі», – додав він.


Депутат від «Батьківщини» також пояснив, що обрання суддів КСУ відбуватиметься за нібито прозорою процедурою, «але все зроблено так, що комісія, яка обиратиме суддів, призначатиметься Адміністрацією президента».

«Чинна процедура обрання суддів КСУ є більш демократичною та дає більше перспектив мати неупереджений суд», – зазначив політик.

Окрім того, він зауважив, що провладна більшість змінила процедуру ухвалення рішення Конституційний судом: якщо раніше суд міг ухвалити рішення більшістю від загального складу, то зараз утворено схему роботи Конституційного суду, коли рішення може приймати чотири судді.

«Утворено два сенати, до яких має входити по 9 суддів КСУ, а сенат може працювати навіть якщо не укомплектований. Наприклад, у складі 6 суддів і тоді рішення ухвалюється 4 суддями», – сказав депутат.

Юрій Одарченко обурений тим, що в такому випадку, наприклад, подання про скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення не потребуватиме рішення більшості суддів.

«Янукович свого часу корумпував суддів і вони голосували більшістю за необхідні для нього рішення. Зараз президенту достатньо мати голоси 4 суддів, корумпування відбулося через призначення захмарних зарплат за рахунок коштів бюджетів, тобто за рахунок платників податків. Суддям КСУ встановили зарплати на рівні 120 тис грн і пенсії на рівні половини окладу – щонайменше 60 тис грн», – розповів парламентар і назвав таке рішення «нахабним» та таким, що йде всупереч всім гаслам про зменшення витрат Пенсійного фонду.

Він переконаний, що ухвалення такого закону про Конституційний суд матиме доленосні негативні наслідки для України.

«Конституційного суду як інституції, яка б вирішувала питання та урівноважувала протиріччя у суспільстві, більше не буде. КСУ не став тим арбітром, громовідводом, який би дозволив людям відчути справедливість у нашій державі. Люди будуть змушені вийти на вулиці з плакатами і вирішувати свої питання. Це загострить стосунки у суспільстві. Це серйозний програш, який відбувся за рахунок торгів у парламенті», – заявив парламентар.

Юрій Одарченко нагадав, що фракція «Батьківщина» внесла понад 200 поправок до відповідного законопроекту, жодна з яких не була розглянута профільним комітетом, «який не посмів торкнутися священного тексту, який йому передала Адміністрація президента».

 Читайте більше тут: http://zik.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар