-->

19.01.18

Компанії, які будуватимуть сонячні електростанції в Чорнобилі, буде залучено через аукціон, - Домбровський

"Зелений тариф" для них не діятиме

У проекті будівництва сонячних електростанцій у Чорнобилі можуть змінитися правила гри. Можливість працювати в зоні отримають компанії, які переможуть на аукціоні, запропонувавши не тільки найкраще технологічне рішення, але й вигідний тариф, за яким держава купуватиме електроенергію.

Про це розповів на прес-конференції в. о. голови комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) Олександр Домбровський, передає кореспондент 112.ua.

"Я вважаю, що під чорнобильський проект у нас має бути окремий закон про проведення аукціону як варіант моделі. Переможцем буде обрано компанію, яка запропонує найкраще технологічне рішення і найнижчу ціну. Враховуючи, що, згідно з попередніми розрахунками, йдеться про 1,2 ГВт, на аукціон може бути виставлено 4 лоти по 300 МВт", - заявив Домбровський.


За його словами, наразі таку модель залучення інвесторів до проекту обговорюють з урядом і Мінекології. "У принципі, таку філософію всі підтримують", - заявив він.

Приблизно за місяць (після отримання матеріалів дослідження, яке в рамках проекту в зоні проводить французька компанія) уряд зможе стати до розробки технічних і технологічних параметрів аукціону, розповів Домбровський. Аукціон, за його словами, може відбутися вже цьогоріч.

В. о. голови комітету ВР з питань ПЕК підкреслив, що він категорично проти, щоб електроенергія, яку вироблятимуть сонячні електростанції в зоні, купувала держава за "зеленим тарифом". "Якщо ми 1,2 Гвт будемо купувати за "зеленим" тарифом, ми просто завалимо розрахунки на енергетичному ринку", - сказав він.

Як відомо, сьогодні в Україні найбільш високі тарифи на екологічно чисту електроенергію. Кіловат-година коштує 15 євроцентів, тоді як у більшості країн на континенті ціна не перевищує 8,6 євроцента.

Домбровський висловив надію, що шляхом залучення компаній через аукціон вдасться отримати тариф у 4-5 разів нижче, ніж нинішній "зелений".


Немає коментарів:

Дописати коментар