-->

14.03.18

Від четверга, 15 березня, всі відвідувачі зони відчуження зможуть завітати до музею "Зірка Полин" у м. Чорнобиль. Зібрані в експозиції світлини покажуть перетворення зони відчуження з місця ядерної катастрофи на територію впровадження новітніх технологій та лабораторію "просто неба", повідомляє прес-служба Державного агентства України з управління зоною відчуження. "Зона відчуження щороку привертає увагу все більшої кількості людей. Для нас важливо забезпечити комфортне та безпечне перебування відвідувачів на цій території та надати їм якомога повнішу інформацію про Чорнобильську аварію та її наслідки. У цьому музеї відвідувачі зможуть на власні очі побачити, як зона відчуження перетворювалась на "територію змін", - розповів голова ДАЗВ Віталій Петрук.



У Рожищенській РДА відбулася апаратна нарада у голови райдержадміністрації.

Начальник управління соціального захисту населення РДА Ярослав Фандич розповів на нараді про важливе і досить складне для вирішення питання соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Про це інформує прес-служба Рожищенської РДА.

За словами Ярослава Євгеновича, на сьогодні в районі постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи визнано 840 громадян.

Важливим напрямком у соціальному захисті є пільгове медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, яке передбачає відшкодування громадянам витрат за придбані лікарські засоби за пільговими рецептами лікарів та надання послуг з безкоштовного зубопротезування.

Однією із найскладніших для реалізації є програма «Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Кошти для реалізації програми виділяються з державного бюджету для області, де й формується загальна черга, але вже з 2014 року таких коштів не виділялось.

На сьогодні у черзі для придбання житла в департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації перебуває більше 2000 сімей потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС.

Ключовим напрямком у збереженні і відновленні здоров’я є програма «Оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Постраждалим громадянам надається щорічна грошова допомога, шляхом безготівкового перерахування санаторному закладу, який самостійно обрав пільговик, затвердженої на державному рівні вартості санаторно-курортної путівки.

Окрема категорії постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС користуються пільгами на житлово-комунальні послуги, отримують компенсацію на придбання твердого палива.

З жовтня 2017 року мінімальна пенсія ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС, які внаслідок цього стали особами з інвалідністю зросла на 11%.

Але підсумовуючи сказане Ярослав Євгенович зауважив, що з кожним роком зменшується фінансування з державного бюджету на реалізацію Програм соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Тому голова райдержадміністрації рекомендувала управлінню соціального захисту населення райдержадміністрації здійснювати аналіз та проводити моніторинг виконання зазначених програм в районі, зокрема щодо рівномірного розподілу коштів між усіма потребуючими громадянами.

Немає коментарів:

Дописати коментар