-->

25.04.18

Відповідь депутата



Проект
вноситься народним депутатом України
Лубінцем Д.В. (посв.266)

ЗАКОН УКРАЇНИ
Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»
(щодо удосконалення окремих положень та відновлення справедливих соціальних гарантій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи)

Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

I. Внести до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 13, ст. 178, із наступними змінами) такі зміни:

1.Пункт 6 частини першої статті 11 викласти в наступній редакції  «особи, які досягли повноліття, з числа зазначених у статті 27 цього Закону, та яким встановлено причинний зв'язок інвалідності з наслідками Чорнобильської катастрофи, за умови проходження переогляду у спеціалізованій медико-соціальній експертній комісії відповідно до частини п'ятої статті 17 цього Закону.»;
2. У частині першій статті 21:
1) пункт 2 викласти в такій редакції:
«2) позачергове щорічне безоплатне забезпечення санаторно-курортними путівками шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, за надання послуг із санаторно-курортного лікування чи одержанні за їх бажанням грошової компенсації у розмірі середньої вартості путівки в Україні;
право вільного вибору санаторно-курортного закладу відповідного профілю чи закладу відпочинку, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, та, за бажанням, здійснення доплати за надання додаткових послуг за рахунок власних коштів у разі недостатності суми щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок на санаторно-курортне лікування чи відпочинок у вибраному закладі. Санаторно-курортні заклади незалежно від форми власності зобов’язані надавати санаторно-курортні та оздоровчі послуги шляхом безготівкових розрахунків.
Порядок надання щорічної грошової допомоги та здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації в розмірі середньої вартості путівки в Україні встановлюється Кабінетом Міністрів України.»;
3. Статтю 50 викласти в наступній редакції:
«Особам, віднесеним до категорії 1, призначається щомісячна
додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, у розмірах:
- інвалідам I групи - 100 процентів мінімальної пенсії за
віком;
- інвалідам II групи - 75 процентів мінімальної пенсії за
віком;
- інвалідам III групи, дітям-інвалідам, а також хворим
внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу - 50
процентів мінімальної пенсії за віком. »
4. Статтю 51 викласти в наступній редакції:
«Особам, віднесеним до категорії 2, щомісячна додаткова пенсія
за шкоду, заподіяну здоров'ю, призначається у розмірі 30 процентів
мінімальної пенсії за віком.
Особам, віднесеним до категорії 3, додаткова пенсія за шкоду,
заподіяну здоров'ю, призначається у розмірі 25 процентів
мінімальної пенсії за віком.
Особам, віднесеним до категорії 4, додаткова пенсія за шкоду,
заподіяну здоров'ю, призначається у розмірі 15 процентів
мінімальної пенсії за віком. »
5.Статтю 54 викласти в наступній редакції:
«Пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством. Дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою.
В усіх випадках розмір середньомісячної заробітної плати для обчислення пенсії за роботу у зоні відчуження у 1986-1990 роках не може перевищувати 3,0 тис. карбованців.
Умови, порядок призначення пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначаються актами Кабінету Міністрів України з відповідних питань.
В всіх випадках розміри пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, не можуть бути нижчими:
по І групі інвалідності – 10 мінімальних пенсій за віком;
по ІІ групі інвалідності – 8 мінімальних пенсій за віком;
по ІІІ групі інвалідності – 6 мінімальних пенсій за віком;
дітям-інвалідам – 3 мінімальних пенсій за віком».

ІІ. Прикінцеві положення
  1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.
  1. Кабінету Міністрів України, протягом місяця з моменту набрання чинності цим Законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.
Голова Верховної Ради                                                   України А. В. Парубій


Немає коментарів:

Дописати коментар