-->

24.04.18

Повернути пільги та пенсії вимагали сьогодні сумські чорнобильці

Понад сотні ліквідаторів аварії на ЧАЕС зібралися сьогодні, 24 квітня, під стінами адміністративної будівлі Сумської ОДА на підтримку Всеукраїнської ходи пам’яті учасників ліквідації на Чорнобильській АЕС.

Вони стверджують, що влада порушує їхні права, а закони, які ухвалює Верховна Рада, у переважній більшості є антисоціальними. Присутні тримали плакати: «Чорнобиль забрав здоров’я, а влада забирає життя», «Вимагаємо кошти на гідне лікування для чорнобильців» тощо.

«Раніше чорнобильці отримували підвищені пенсії, але зараз виплати значно урізали. Окрім того у нас забирають пільги, погіршуються питання медичного обслуговування, оздоровлення. Наразі невідомо, як працюватиме «монетизація» пільг на проїзд у громадському транспорті», – говорили мітингувальники.

До них вийшов голова фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ в Сумській обласній раді Олександр Стрельченко.

«Вся країна знаходиться в боргу перед чорнобильцями, тому сьогодні необхідно відновити всі пільги, відібрані у них чинною владою. А це харчування, часткова оплата комуналки, збільшення пенсії, оплата ліків, лікування, підтримка дітей. Влада повинна розуміти, що ліквідаторів аварії на ЧАЕС з кожним роком стає все менше саме через дії уряду. У людей просто не залишається коштів для лікування і профілактики професійних «чорнобильських» захворювань», – наголосив обласний опозиціонер.

Він зазначив, що його колеги по партії – народні депутати від ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ лобіюють законопроекти, спрямовані на відновлення пільг чорнобильцям. Оскільки, вважає, неприпустимим так знущатися над людьми і своїми діями принижувати їх подвиг.

«Створюється враження, що влада ненавидить своїх людей. Вдумайтеся тільки! На лікування всіх чорнобильців виділено 4,5 млн гривень, при цьому 23 млрд отримала прокуратура! В уряду є гроші на все, крім підтримки своїх громадян», – обурюється Олександр Стрельченко.

Політик пообіцяв ініціювати звернення до вищого керівництва держави щодо відновлення пільг чорнобильцям та підвищення пенсій на найближчій сесії обласної ради.

Мітингувальники прийняли резолюцію, в якій вимагають внести зміни до постанови Кабінету Міністрів №1210 щодо підвищення пенсій усім постраждалим від ЧАЕС, яка не збільшувалася з 2006 року; змінити законодавчі акти, що стосуються пенсійного забезпечення, аби постраждалі мали єдині формули, права та правила у своїй категорії; розповсюдити пільги на вдів ліквідаторів ЧАЕС.

Немає коментарів:

Дописати коментар