-->

26.04.18

Зона відчуження вже багато років приваблює десятки тисяч не лише українських, а й іноземних туристів.


Факти ICTV розібрались, як потрапити в Чорнобиль, скільки це коштує та наскільки це безпечно для здоров’я.

Після вибуху четвертого реактора АЕС у 1986 році у Чорнобилі була створена закрита зона. Довгий час відвідування Чорнобиля не дозволялось. Але вже 20 років цей пункт призначення притягує до себе туристів, які можуть помилуватись радянським містом, або відчути себе героями фантастичного фільму.

В 1998 році відбувся початок чорнобильського туризму. Інтерес до зони відчуження почали проявляти не тільки професійні делегації, а й любителі.

Туризм відіграє важливу роль у подоланні негативних наслідків аварії, для закріплення її уроків та для відродження як самої зони, так і прилеглих до неї територій. Подорожі в Чорнобиль приваблюють людей не лише тим, що це місто небезпеки та катастрофи, а й тим, що це покинуте місце, в якому скупчились страждання та енергетика мешканців. На тему Чорнобиля є багато фільмів та книжок, тому туристи хочуть отримати гострі відчуття, можливо, вони прагнуть в покинутій зоні побути трохи відчуженими.

Туризм приносить гроші в бюджет країни. Чорнобильський туризм є одним із обов’язкових елементів ліквідації негативних наслідків будь-якої радіаційної катастрофи та примноження позитивних. Я це зрозумів, коли після аварії на Фукусімі в Японії до нас в перші місяці почали їхати японці, цікавились досвідом і позитивною роллю Чорнобильського туризму, для того щоб в себе це запровадити, –розповідає Сергій Мирний – директор з науки та розвитку Чорнобиль Тур, ліквідатор аварії на ЧАЕС, офіцер радіаційної розвідки, еколог.

Сьогодні чорнобильський туризм приваблює багато іноземців. Щороку в гонитві за екстримом вони привозять в Україну $10 млн. Найбільше зону відчуження відвідують поляки, скандинави, британці, американці, чехи і німці. З кожним роком інтерес до зони відчуження зростає. За інформацією Асоціації чорнобильського туризму, у 2017 році кількість туристів налічувала 49750, дві третіх з яких – іноземці, тоді як в 2016 році – 36781, з них 24492 – іноземці, а в 2015 році – 15064 осіб.

Як потрапити?

Відвідати зону може громадянин будь-якої країни, якому виповнилось 18 років, та який не має медичних протипоказань для відвідування зони підвищеного іонізуючого випромінювання. З документів потрібний лише паспорт. За словами піар директора компанії Чорнобиль Тур Світлани Прядко, створюються відповідні списки групи, які подаються до Державного агентства управління зоною відчуження. Після цього формується дозвіл на перебування в зоні.

З 1 серпня 2013 року за рішенням №282 Агентства управління зоною відчуження, всі туристи повинні оформлювати страхування від нещасного випадку. Якщо турист не вказує окремо про потребу у страхуванні, то воно оформлюється автоматично разом з пропуском та програмою відвідання.

Ми формуємо списки людей, які планують відвідати чорнобильську зону, потім ці списки перевіряються і підписується програма відвідування. Цей маршрут – узгоджений та перевірений, тому це вже багато років абсолютно безпечно. Перетинаючи пункт пропуску, туристи проходять через детальну систему контролю радіаційного забруднення, тому після відвідання зони взуття і одяг залишаються абсолютну чистими. Звичайно, якщо туристи не будуть порушувати правила поведінки у зоні відчуження, тобто не будуть їсти випадково знайдені в садах яблука, або лягати з голими плечима на асфальті, – розказує Світлана Прядко.

Відповідальний за групу туристів гід слідкує за тим , щоб маршрут повністю співпадав з програмою візиту, яка підписана і згідно з якою Національна поліція України на КПП Дитятки пропускає автобус з групою на територію режимного об’єкту Чорнобильська зона, – розказує піар директор компанії Чорнобиль Тур Світлана Прядко.

Турист який хоче відвідати зону відчуження повинен знати певні правила.
  • Переміщуватись в зоні відчуження дозволяється тільки з супроводжуючим, забороняється здійснювати самовільні відхилення від маршруту;
  • Фотографувати та знімати відео можна тільки з дозволу супроводжуючого;
  • Особи в нетверезому стані в зону не допускаються;
  • Забороняється залишати малюнки, розламувати предмети зони;
  • Забороняється вивозити з зони будь-які предмети;
  • В зоні можна перебувати тільки в закритому одязі, забороняються короткі рукави, шорти, відкрите взуття, спідниці.
  • В зоні відчуження забороняється їсти, пити, палити на відкритому повітрі, доторкатись до будь-чого без дозволу супроводжуючого, збирати ягоди чи гриби, сідати чи лягати на землю, ставити особисті речі на землю.
Згідно з кодексом гостя Чорнобильської зони Чорнобиль Тур, якщо ви порушуєте правила вам робиться зауваження, вдруге – попередження, третє порушення закінчується відправленням порушника в автобус, або закінченням екскурсії для всієї групи.

Що хочуть побачити туристи?

Кількість туристів невтомно росте. Щодня сотні охочих побачити Чорнобиль проходять контрольно-пропускний пункт Дитятки. Таємнича зона приваблює туристів з усього світу.

Місто Припять, радар Дуга-1 (секретне містечко Чорнобиль – 2), і, звичайно, 4 блок (арка Об’єкт укриття) – це три основні об’єкти які цікавлять туристів. Також село Копачі з його дитячим садком, з якого люди беруть емоційну складову, – розказує Світлана Прядко.

Найбільш таємничим місцем, яке цікавить туристів, є Прип’ять. Розташоване в трьох кілометрах від Чорнобильської АЕС, мертве місто вже кілька років приваблює не лише науковців, а й любителів гострих відчуттів. До аварії чисельність населення в Прип’яті становило 50 тис. жителів. Після вибуху АЕС життя там зупинилось. Туристів вражає пустота міста. Люди покидали місто, залишаючи свої речі на місцях. І навіть після стількох років можна побачити як жили і що відчували тамтешні мешканці.

Немає коментарів:

Дописати коментар