-->

15.06.18

Cуд скасував норми Кабміну про споживання газу без лічильників

Суд скасував постанову Кабміну про споживання газу при відсутності лічильників

Окружний адміністративний суд Києва відновив дію втричі більшої норми споживання газу при відсутності лічильника. Про це йдеться у відповідному рішенні ВАСУ - №К/ 800/49436/15, яке вона набула чинності 28 січня 2016 року. Воно не підлягає оскарженню.

Як пише Інтерфакс-Україна, рішення суду скасовує постанову Кабміну №203 від 23 березня 2016 року, яким і регламентувалися норми споживання газу, що діють останні два роки. Крім того, судом відновлено постанову Кабміну №619 від 8 червня 1996 року.

Так, тепер норматив споживання газу для домогосподарств, які використовують тільки газову плиту при наявності центрального гарячого водопостачання дорівнює 9,8 куб. м/міс. на одну людину (замість 3,3 куб. м.), для домогосподарств з плитою і без центрального ГВП - 18,3 куб. м (замість 5,4 куб.м), а з плитою та водонагрівачем - 23,6 куб. м (замість 10,5 куб. м).

Окружний адмінсуд Києва як причину скасування постанови вказує низку порушень, допущених під час його прийняття. Зокрема, не було включено в річний план підготовки регуляторних актів Кабміном - таким чином, не була забезпечена належна прогнозованість і послідовність регуляторної діяльності.

Крім того, суд звернув увагу на те, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості під час підготовки документа не оприлюднило належний аналіз його впливу, а також інформацію, необхідну для подачі зауважень і пропозицій до нього з боку фізичних та юридичних осіб. Також, за даними суду, проект відповідної постанови відмовилася узгодити Державна регуляторна служба України.

Уряд може оскаржити рішення Окружного адмінсуду Києва у вищій інстанції. З позовом про скасування урядової постанови №203 в суд звернувся Хмельницькгаз.

Раніше Вищий адміністративний суд України визнав незаконним і скасував постанову Кабміну №237 від 29 квітня 2015 року про зменшення норм споживання газу без лічильників вдвічі.

У середу, 23 березня, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив підприємствам-постачальникам газу для населення перерахувати платіжки за газ і повернути споживачам переплату.

У березні цього року, Кабмін встановив місячну норму споживання газу для тих, у кого немає лічильників на рівні 4,4 куб. м на людину.

Немає коментарів:

Дописати коментар