-->

25.07.18

Разом ми здатні змусити владу виконати рішення Конституційного суду щодо відновлення пільг чорнобильцям, – Павленко

Про це наголосив народний депутат України, голова Житомирської обласної організації ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Юрій Павленко під час зустрічі у Коростені з представниками місцевих органів влади та громадських організацій чорнобильців північних районів Житомирщини.

Як відомо, у кінці 2014 року за поданням уряду Яценюка, правляча коаліція позбавила чорнобильців майже всіх соціальних гарантій. Загалом за останні роки парламентом було прийнято три закони, які скасували пільги за 12 напрямками. У 2015 році народні депутати від ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ звернулися до КСУ з метою оскаржити таке рішення Верховної Ради. Через три роки боротьби опозиціонерів пліч-о-пліч з чорнобильцями, соціальна справедливість була нарешті відновлена: 17 липня цього року Конституційний суд визнав Закон прийнятий у 2014 році таким, що суперечить Конституції України.

«Три роки тривала боротьба. Врешті-решт, суд визнав скасування чорнобильських пільг антиконституційним. Це стало можливим завдяки чіткій позиції фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ, яка не відступила від наміченого шляху та досягла справедливості для ліквідаторів аварії на ЧАЕС, для усіх постраждалих, внаслідок цієї трагедії», — наголосив Юрій Павленко.

Житомирська область одна з найбільш постраждалих від аварії на ЧАЕС, яка так чи інакше вплинула на кожного 5 жителя регіону. Прямого радіоактивного забруднення зазнали 734 населені пункти області, які розташовані в Овруцькому, Олевському, Народицькому, Лугинському, Малинському, Ємільчинському та Коростенському районах. Ліквідатори, люди які втратили здоров’я через Чорнобильську катастрофу під час спілкування з народним депутатом скаржилися на зруйновану систему соціального захисту та байдужість влади до долі тисяч людей. Крім того, не може не турбувати й рівень онкологічних захворювань на Житомирщині, який швидко зростає. Жахає те, що на рак хворіють сьогодні не лише ліквідатори, а й діти, котрі народилися десятиліттями пізніше.

Представники громадських організацій чорнобильців Житомирської області подякували народним депутатам ОПОЗИЦІЙНОМУ БЛОКУ за принциповість та послідовність у діях щодо відстоювання їх законних прав та пільг. У свою чергу, Юрій Павленко підкреслив, що на разі у справі чорнобильців зроблено лише перший крок. Адже тепер необхідно змусити владу виконати рішення Конституційного суду.

«Скасування закону — це пів справи, сьогодні важливо забезпечити реалізацію даного рішення Конституційного суду. Ми плануємо добитися внесення змін до держбюджету вже на поточний рік, аби пільги, грошові виплати дійшли до кожної сім’ї, що постраждала від Чорнобильської катастрофи. Під час сьогоднішньої зустрічі з громадськими організаціями, ми домовилися про план спільних дій. Наші депутати будуть ініціювати звернення до Кабінету міністрів і Верховної ради від відповідних міських і районних рад північних регіонів Житомирщини. Спільно з громадськими організаціями ми продовжимо масові акції протесту з вимогами до органів влади усіх рівнів щодо дотримання рішення Конституційного суду. Крім того ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК підтримає кожен судовий позов жителя Житомирщини, щодо поновлення його прав на законні соціальні пільги і компенсації. Ми змусимо владу слідувати рішенню найвищої судової інстанції України», — резюмував Юрій Павленко.

Прес-служба Опозиційного блоку

Немає коментарів:

Дописати коментар