-->

05.07.18

Додаткова відпустка вдові ліквідатора аварії на чаес, – роз’яснення держпраці Полтавщини

Про право на додаткову відпустку вдові/вдівцю ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС 1 та 2 категорії інформує головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Людмила Чумак.

Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-ХІІ (далі – Закон) передбачено надання компенсацій та пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Так, для громадян, віднесеним до категорії 1 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС передбачені компенсації та пільги статтею 20 Закону, а длягромадян, віднесеним до категорії 2 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – статтею 21 даного Закону. В статті 21 Закону зазначено, що пільги, передбачені пунктами 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 11, 12, 17, 18, 20, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31 статті 20 поширюються на громадян, віднесеним також і до категорії 2 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Пільга у вигляді додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 робочих днів на рік передбачена пунктом 22 статті 20 Закону лише учаснику ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС першої та другої категорії.

Нормами Закону визначені компенсації і пільги, які поширюються на дружину (чоловіка) померлого громадянина, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою. Додаткова відпустка із збереженням заробітної плати в даних нормах не зазначена.

Враховуючи викладене вище, право на додаткову відпустку, що надається учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС першої та другої категорії, не поширюється на дружину (чоловіка) померлого громадянина, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

Немає коментарів:

Дописати коментар