-->

07.07.18

Мін'юст розраховує, що парламент восени проголосує закони у "справі Бурмича"

"Бурмич та інші проти України" - скарги на невиконання або несвоєчасне виконання рішень українських судів, які буде передано безпосередньо до КМ Ради Європи

У Міністерстві юстиції розраховують, що парламент вже восени проголосує закони у так званій "справі Бурмича". Про це в ефірі "112 Україна" повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

"Справа Бурмича" - це так звані скарги на невиконання або несвоєчасне виконання рішень українських судів, які будуть передані безпосередньо до КМ Ради Європи.

"Йдеться про пільги чорнобильцям, які були передбачені законодавством у 2000-х роках, на які, на жаль, попередні уряди через популізм не передбачили жодного фінансування, щоб оплачувати чорнобильцям ці кошти… Державне казначейство зробило спеціальну програму, де формується реєстр таких громадян, виходячи з їхнього віку. Якщо людина старша, то їй виплачується швидше… Наразі на цій програмі знаходиться півмільярда грн", - прокоментував Петренко.

Також міністр зазначив, що ініціатива Міністерства юстиції й уряду полягає в тому, щоб цього року збільшили цю програму до 1,2 млрд, а протягом наступних двох років, максимум трьох років, повністю закрили борги, які накопичилися за попередні десятиріччя.

"Зараз у парламенті є два законопроекти, які ми ініціювали, як український уряд, які закривають цю проблему комплексно для того, щоб на майбутнє не було ситуації, коли людей будуть дурити такими речами і потім не виплачувати кошти", - додав Петренко.

"Ми (Мін'юст, - ред.) дуже розраховуємо, що парламент восени проголосує закони у так званій "справі Бурмича", це справа, яка розглядалася у Європейському суді, яка передбачає, що Україна має закрити ці старі заборгованості протягом наступних двох років. Ми винайшли механізм, який дозволить нам це зробити", - зазначив Петренко.

Також він повідомив, що Міністерство юстиції зі своїх зекономлених бюджетних коштів (декількасот мільйонів грн) передасть у казначейство, щоб виплатити ці кошти людям, які очікують оплату і внесені до реєстру казначейства.

"Сума досить велика, це 14 млрд грн приблизно накопичено за попередні роки. Але ми маємо амбітну ціль протягом наступних 2-3 років, максимум 4 років, погасити усім людям, які мають такі заборгованості", - додав міністр.

Нагадаємо, 12 жовтня 2017 року Європейський суд з прав людини у Страсбурзі вилучив з реєстру та передав до комітету міністрів Ради Європи понад 12 тисяч справ, які стосуються невиконання рішень національних судів в Україні. Судді винесли такий вердикт у межах слухань у справі "Бурмич та інші проти України". ЄСПЛ постановив об'єднати цю справу з 12 тис. 143 іншими скаргами.

Немає коментарів:

Дописати коментар