-->

25.07.18

Зі сторінок юридичного інтернет-ресурсу "ПРОТОКОЛ"

Інвалід - «чорнобилець» має право на виплату компенсації на бензин і обслуговування придбаного за власні кошти легкового автомобіля незалежно від того, чи клопотав він про безоплатне забезпечення його автомобілем (справа № 611/26/17 від 14.03.17)

Фабула судової справи: у грудні 2016 р. громадянин, що віднесений до І категорії осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, та є інвалідом ІІ групи (позивач) звернувся до районного Управлінням соціального захисту населення (відповідача) з заявою про призначення та виплату компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування легкового автомобіля, марки Volkswagen Polo, придбаного за власні кошти.

Отримавши відмову, він оскаржив її до районного суду, але його позов не був задоволений. Свої рішення суд мотивував тією обставиною, що раніше позивач не звертався із заявою про взяття його на облік для забезпечення автомобілем.

Харківський апеляційний адміністративний суд зазначене рішення скасував, позов задовольнив, зобов’язавши відповідача призначити та виплачувати позивачу грошову компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів відповідно до вимог Порядку виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року №228, починаючи з 2017 року.

Зокрема апеляційний суд зазначив, що позивач належить до осіб, які мають право на забезпечення автомобілем, але при цьому користується автомобілем, придбаним за власні кошти, а тому має право на отримання вказаної грошовоїкомпенсації. 

Довідка: судове рішення набрало законної сили 14.03.2017, відомості про касаційне оскарження відсутні.



ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2017 р. Справа № 611/26/17 

Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі
Головуючого судді: Мінаєвої О.М.
Суддів: Макаренко Я.М. , Шевцової Н.В.
за участю секретаря судового засідання Шалаєвої І.Т.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Барвінківського районного суду Харківської області від 08.02.2017р. по справі № 611/26/17 за позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Барвінківської районної державної адміністрації Харківської області про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИЛА:

Позивач, ОСОБА_1, звернувся до суду з позовом до Управління соціального захисту населення Барвінківської районної державної адміністрації Харківської області, в якому просив:

- визнати неправомірною відмову відповідача йому, як учаснику ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1 категорії, який має право на забезпечення автомобілем, але не одержав його і користується автомобілем, придбаним за власні кошти, у наданні гарантованих державою компенсацій та пільг: компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування його легкового автомобіля, який є у його користуванні, марки Volkswagen Polo, реєстраційний номер НОМЕР_1;

- зобов'язати Управління соціального захисту населення Барвінківської районної державної адміністрації Харківської області здійснити необхідні дії відповідно до вимог ст.ст. 19, 46 Конституції України, п.13 ч. 1 ст.20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та Порядку виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 p. № 228, а саме: призначити та виплачувати йому компенсацію на бензин, ремонт і технічне обслуговування легкового автомобіля, який є у нього в користуванні марки Volkswagen Polo, реєстраційний номер НОМЕР_1, придбаного за власні кошти. 

Постановою Барвінківського районного суду Харківської області від 08.02.2017р. по справі № 611/26/17 в задоволенні позову відмовлено.

Позивач не погодився з постановою суду першої інстанції, подав апеляційну скаргу. Свою незгоду з постановою суду обґрунтовує тим, що судом першої інстанції порушено норми матеріального та процесуально права, та зазначає, що він належить до осіб, які мають право на забезпечення автомобілем, але не одержав його та користується автомобілем, придбаним за власні кошти, а тому має право на отримання грошової компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування відповідно до Порядку виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 p. № 228. Просить суд апеляційної інстанції скасувати постанову Барвінківського районного суду Харківської області від 08.02.2017р. по справі № 611/26/17 та прийняти нову постанову, якою задовольнити позовні вимоги.

Фіксування судового засідання по справі за допомогою звукозаписувального пристрою згідно ст. 41 КАС України не здійснюється.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, перевіривши рішення суду першої інстанції, дослідивши докази, вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджено судом апеляційної інстанції, що ОСОБА_1 віднесений до І категорії осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, про що свідчить копія посвідчення серії НОМЕР_2 від 03.03.1993 р., та є інвалідом ІІ групи і має пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни - інвалідів війни, що підтверджено копією посвідчення серії НОМЕР_3 (а.с.6).

23 грудня 2016 року позивач звернувся до відповідача з заявою про призначення та виплату компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування легкового автомобіля, марки Volkswagen Polo, реєстраційний номер НОМЕР_1, 2013 року випуску, придбаного за власні кошти (а.с. 3).

10.01.2017 року листом №01-30/08/60 Управлінням соціального захисту неселення Барвінківської районної Державної адміністрації Харківської області було відмовлено позивачу у призначенні та виплаті компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування його легкового автомобіля з посиланням на п.1 Порядку виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, затвердженого постановою КМУ від 14 лютого 2007 року №228 та п.5 Порядку забезпечення інвалідів автомобілями, затвердженого постановою КМУ від 19 липня 2006 року №999 (а.с.4).

Позивач не погодився з відмовою відповідача щодо призначення та виплати компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування його легкового автомобіля, звернувся до суду з даним позовом.

Суд першої інстанції, відмовляючи у задоволенні позову, виходив з того, що, оскільки із позивач з заявою до Управління соціального захисту населення Барвінківської районної адміністрації Харківської області про взяття його на облік для забезпечення автомобілем не звертався, а також з наявності у власності позивача автомобіля марки Volkswagen Polo, реєстраційний номер НОМЕР_1, 2013 року випуску, визнав дії відповідача у відмові позивачу у виплаті компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобіля правомірними, вчиненими в межах повноважень та у спосіб, що передбачений законодавством.

Колегія суддів не погоджується з висновками суду першої інстанції, враховуючи наступне.

Основні засади створення правових, соціально-економічних, організаційних умов для усунення або компенсації наслідків, спричинених стійким порушенням здоров'я, функціонування системи підтримання інвалідами фізичного, психічного, соціального благополуччя, сприяння їм у досягненні соціальної та матеріальної незалежності визначені Законом України "Про реабілітацію інвалідів в Україні".

Відповідно до частини 4 ст. 28 Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» грошова компенсація на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів виплачується інвалідам, законним представникам дітей-інвалідів, які мають право на забезпечення автотранспортом безоплатно чи на пільгових умовах, але не одержали його і користуються автомобілями, придбаними за власні кошти.

Відповідно до п. 13 ст. 20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особам, віднесеним до категорії 1 (пункт 1 статті 14), надаються такі гарантовані державою компенсації та пільги: позачергове безоплатне забезпечення автомобілем інвалідів I групи незалежно від наявності медичних показань та інвалідів II групи за наявності медичних показань для забезпечення автомобілем, відсутності у них протипоказань до керування автомобілем; позачергове пільгове забезпечення автомобілем інвалідів II групи за наявності медичних показань та протипоказань до керування з правом передачі керування автомобілем члену сім'ї. Інваліди II групи за відсутності відповідних медичних показань мають право на безоплатне або на пільгових умовах забезпечення автомобілем, а також інваліди III групи за наявності медичних показань - на забезпечення автомобілем та відсутності протипоказань до керування ним - на пільгових умовах у порядку загальної черги.

Порядок виплати і розміри грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування визначаються Кабінетом Міністрів України.

Згідно пп. 2 п. 8 Порядку виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року №228 компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів призначаються інвалідам та дітям-інвалідам, які мають право на забезпечення автомобілем, але не одержали його і користуються автомобілем, придбаним за власні кошти інвалідів, законних представників недієздатних інвалідів, дітей-інвалідів. 

Згідно п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року № 228, в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 07 серпня 2013 року № 536, грошові компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів виплачуються інвалідам, законним представникам дітей-інвалідів, що мають автомобілі та мотоколяски, - у розмірі відповідно 22 відсотки та 16 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу, яка втратила працездатність, у розрахунку на місяць.

Пунктом 5 Порядку виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року № 228, встановлено, що компенсації виплачуються рівними частинами двічі на рік - у березні за перше та у вересні за друге півріччя поточного року з дня їх призначення.

З матеріалів справи встановлено, що згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_5, виданого 23.05.2013 року ВРЕР ДАІ м. Ізюм ГУМВС України в Харківській області, у позивача в користуванні є легковий автомобіль марки Volkswagen Polo, реєстраційний номер НОМЕР_1, якій він придбав за власні кошти. Також позивач має посвідчення водія серія НОМЕР_4 від 27.05.1997 року (а.с. 15). 

Згідно п. 3 Порядку забезпечення інвалідів автомобілями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 p. № 999 незалежно від медичних показань мають право на забезпечення автомобілями: інваліди І та II групи з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою.

Відповідно до експертного висновку №86 від 08.01.1992 року у позивача виявлені захворювання по в'язані з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників при виконанні робіт по лі квідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

У відповідності до довідки серія МСЕ №270984 від 28 жовтня 2004 року позивачу було встановлена ІІ група інвалідності внаслідок захворювання, пов'язаного із виконанням обов'язків військової служ би по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Колегія суддів встановила, що позивач належить до осіб, які мають право на забезпечення автомобілем, але не одержали його, та користуються автомобілем, придбаним за власні кошти, а тому має право на отримання грошової компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року №228.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частиною 3 статті 2 КАС України встановлено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

З огляду на зазначене, колегія суддів дійшла висновку, що при прийнятті рішення про відмову позивачу у призначенні та виплаті компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування його легкового автомобіля, відповідач діяв необґрунтовано, без врахування всіх обставин справи та всупереч вимогам чинного законодавства.

Враховуючи наведене, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції дійшов помилкового висновку, що дії відповідача у відмові позивачу у виплаті компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобіля правомірні.

Відповідно до ст. 159 КАС України, судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 202 КАС України, підставами для скасування постанови або ухвали суду першої інстанції та ухвалення нового рішення, серед іншого, є: порушення норм матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання.

З урахуванням встановлених обставин у справі та допущених судом першої інстанції порушень норм матеріального права, колегія суддів вважає, що постанова Барвінківського районного суду Харківської області від 08.02.2017р. по справі № 611/26/17 не відповідає вимогам ст.159 КАС України, а тому відповідно до вимог ст. 202, ч.2 ст. 205 КАС України підлягає скасуванню, з прийняттям нової постанови про задоволення позовних вимог. 

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, п. 3 ст. 198, п. 4 ч.1 ст. 202, 205, 207, 209, 254 Кодексу адміністративного судочинства, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Постанову Барвінківського районного суду Харківської області від 08.02.2017р. по справі № 611/26/17 скасувати.

Прийняти нову постанову, якою адміністративний позов ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Барвінківської районної державної адміністрації Харківської області про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити певні дії задовольнити.

Визнати неправомірною відмову Управління соціального захисту населення Барвінківської районної державної адміністрації Харківської області щодо не проведення ОСОБА_1 в призначенні грошової компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобіля, відповідно до вимог Порядку виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року №228.

Зобов'язати Управління соціального захисту населення Барвінківської районної державної адміністрації Харківської області призначити та виплачувати ОСОБА_1 грошову компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів відповідно до вимог Порядку виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року №228, починаючи з 2017 року.

Постанова набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складання постанови у повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя (підпис)Мінаєва О.М.Судді(підпис) (підпис) Макаренко Я.М. Шевцова Н.В. Повний текст постанови виготовлений 20.03.2017 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар