-->

08.09.18

Хто хоч раз відпочивав у «Проліску», обов’язково повернеться сюди знову

Родини з дітьми, учасники бойових дій на Донбасі, «чорнобильці», пенсіонери, українські знаменитості, відомі волиняни, іноземці — ​всі, хто приїжджає до волинської оздоровниці, почувають себе тут, як удома

Цими днями санаторій «Пролісок» відзначив своє 23–ліття. Хоча дата не кругла, але водночас це вагома підстава підсумувати зроблене, розповісти про перспективи і плани на майбутнє. Бо за більш як два десятки років колишній піонерський табір перетворився на сучасну оздоровницю європейського рівня — ​передусім, як наголосила керівник закладу Валентина Касарда, завдяки згуртованому колективу.

Підсумовуючи найгарячіший — ​літній — ​сезон, директорка повідомила, що за вісім місяців 2018–го послугами санаторію скористалося понад 4 тисячі людей не тільки з України, а й із Польщі, Німеччини, Італії, Ізраїлю та США. Це дало змогу на 25% наростити обігові кошти, які вже сягнули більш як 18 мільйонів гривень.

Кілька сотень цьогорічних відпочивальників — ​учасники бойових дій на Сході, «чорнобильці», інші категорії, які мають соціальні пільги. У «Проліску» приймають і тих, кому потрібне спеціальне відновлення після травм опорно–рухового апарату чи серйозних захворювань. В ефективності запропонованої тут системи реабілітації пересвідчилися відомий волинський ресторатор Олег Бровін, український мотогонщик Анатолій Крайнов.

Постійні клієнти, зокрема кияни, жителі великих індустріальних міст, зазвичай бронюють місця ще взимку, адже волинська оздоровниця давно зажила слави однієї з кращих в Україні для сімейного відпочинку. Родина Тамари Бірець теж давно вподобала «Пролісок»: вона з двома внучками приїхала сюди вчетверте. Одна з дівчаток відновлює сили після операції.

— А в мене проблеми зі спиною, — ​повідомила відпочивальниця. — ​Бувала в різних санаторіях, але тут найкраще. Все добре — ​і лікування, й обслуговування. Головне ж — ​тепла родинна обстановка.

Жителька Клівленда (штат Огайо, США) Тамара Ващик родом із Костополя, що на Рівненщині. Вже 17 років живе за океаном. У «Проліску» відпочиває вдруге — ​приїхати сюди порадили родичі.

— Дуже задоволена обслуговуванням, якістю оздоровчих процедур, — ​поділилася враженнями жінка. — ​Відтепер не проміняю волинський санаторій на заморські курорти і радитиму жителям Клівленда, серед яких 35 тисяч українців, хоч раз приїхати в цей санаторій.

Цьогоріч у «Проліску» поліпшили відпочинкову зону: впорядкували пляж і пірс, встановили зручні лежаки, проклали тротуарні доріжки.

Формула його успіху — ​два басейни (з прісною і мінеральною водою), потужний комплекс, оснащений новітніми тренажерами фірми «David», що є «золотим фондом» лікування хребта без операцій, фізіотерапевтичні BTL–апарати плюс професійне вдосконалення персоналу.

— І лікарі, і середній медичний персонал постійно проходять навчання, опановують суміжні спеціальності, — ​розповів заступник директора Леонід Оксенюк. — ​На підвищення кваліфікації працівників санаторій завжди виділяє значні кошти. Відтак опановуємо найновіші методики — ​як вітчизняні, так і закордонні, застосовуємо класичні та нетрадиційні способи оздоровлення.

Загалом у «Проліску» запропонують більш як 70 видів лікувальних процедур: водних, фізіотерапевтичних, масажів, юмейхотерапію, апітерапію, бджололікування, запросять до соляної кімнати, порекомендують фітобочку, спа–ванну або порадять полікувати нерви у бджолиному будиночку, пригостять лікувальними чаями та кисневою пінкою. Страви, приготовлені кухарями санаторію, гостям смакують особливо.

— Це тому, що використовуємо лише екологічно чисті продукти, які вирощуємо у власному підсобному господарстві або заготовляємо в місцевих жителів, — ​пояснила завідувачка харчового комплексу Лариса Нерода. — ​Щоб дотриматися технології приготування, їжу готуємо на спеціальному тепловому обладнанні.

Цьогоріч у «Проліску» поліпшили відпочинкову зону: впорядкували пляж і пірс, встановили зручні лежаки, проклали тротуарні доріжки. В котеджі відремонтували чотири номери класу «люкс», по–сучасному умеблювали їх. Комфортні, з усіма побутовими зручностями й кімнати у трьох спальних корпусах. Однак, на думку Валентини Касарди, житлового фонду замало для такої потужної лікувальної бази, яку має санаторій.

— Улітку проблему частково розв’язуємо поселенням людей у 14 літніх будівлях. Ті, що залишилися ще з часів піонерського табору, вже треба капітально ремонтувати, — ​деталізувала керівник. — ​Аби збільшити кількість місць хоча б до 250, розчистили майданчик, де згодом плануємо звести ще кілька дерев’яних будиночків.

На її думку, розширення житлового фонду дасть можливість здешевити вартість путівки, зробити її доступнішою для ширшого кола людей. Щоб поправити здоров’я в «Проліску» змогли пенсіонери, ветерани праці, сім’ї з дітьми–інвалідами, інші категорії соціально незахищених волинян, щороку тут проводять акцію, знижуючи ціну путівки до собівартості. Працюючи на повному госпрозрахунку, санаторій не отримує ні від кого додаткових коштів, тим самим підтверджує цілковиту спроможність комунального підприємства, що перебуває у власності громади, протистояти будь–яким фінансовим випробуванням, розвиватися й удосконалюватися.

Мар’яна ВЕРБІВСЬКА

Немає коментарів:

Дописати коментар