-->

07.09.18

Антон Яценко подав законопроекти, які забезпечать виплату державних пільг і пенсій чорнобильцям

Наразі в Україні гостро стоїть питання невиплати державних пенсій і пільг особам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, а також ліквідаторам наслідків цієї аварії. Проблема потребує вирішення на законодавчому рівні.

6 вересня під час брифінгу у Верховній Раді про свою роботу, спрямовану на врегулювання цього питання, доповів народний депутат України Антон Яценко.

Парламентар розробив та подав до Верховної Ради низку законопроектів, зокрема:

1) законопроект №8593 від 12.07.2018 «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо забезпечення державних гарантій та соціальної підтримки»;

2) законопроект №8594 від 12.07.2018 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення державних гарантій та соціальної підтримки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Законопроект №8593 передбачає:

заборону будь-якого обмеження, тимчасового чи постійного призупинення виплати пенсій, надання компенсацій та пільг учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та особам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

збільшення розмірів пенсій; встановлення розмірів мінімальних додаткових пенсій за шкоду, заподіяну здоров’ю для учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС (для категорії 1 така пенсія не може бути нижчою 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а для категорій 2, 3, 4 ― не нижче 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);

встановлення розміру пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, не нижче:

― по І групі інвалідності ― 10 мінімальних пенсій за віком;

― по ІІ групі інвалідності ― 8 мінімальних пенсій за віком;

― по ІІІ групі інвалідності ― 6 мінімальних пенсій за віком;

― дітям-інвалідам ― 3 мінімальних пенсій за віком.

виплату пенсії працюючим пенсіонерам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у повному розмірі без урахування одержуваного заробітку (доходу);

відновлення пільг та компенсацій потерпілим дітям та їх батькам.

Крім того, законопроект №8594 передбачає:

внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення державних гарантій та соціальної підтримки чорнобильців;

виключення положень, що обмежують розміри виплат пільг та компенсацій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Антон Яценко сподівається, що Верховна Рада підтримає подані ним та іншими депутатами законопроекти. Парламентар разом з депутатською групою партії «Відродження» наполягатиме, щоб ці ініціативи були ухвалені під час розгляду Державного бюджету України на 2019 рік.

«Ми маємо якнайшвидше вирішити проблему невиплати пільг постраждалим та ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Вважаю, що це наш обов’язок перед суспільством!», ― написав Антон Яценко на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Немає коментарів:

Дописати коментар