-->

01.02.19

Запрошення до обговорення

Проект

Про внесення змін до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”

Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

І. Внести до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”(Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 13, ст. 178, із наступними змінами) такі зміни:

1. Статтю 1 після частини першої доповнити новою частиною такого змісту:

„Категорії зон радіоактивно забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи територій визначено Законом України „Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи”.”.

У зв’язку з цим частину другу вважати частиною третьою.

2. Частину п’яту статті 4 викласти в такій редакції:

„Право на самостійне переселення (до створення умов для відселення) мають громадяни, які проживають у зонах безумовного (обов’язкового) та гарантованого добровільного відселення.”.

3. Частину четверту статті 14 після слів „цих категорій” доповнити словами „та видачі відповідних посвідчень”.

4. Статтю 19 викласти в такій редакції:

„Стаття 19. Надання компенсацій та пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї

Компенсації та пільги, встановлені в цьому розділі, стосуються всіх громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, відповідно до встановлених категорій.”.

5. У частині першій статті 20:

у пункті 1 слово „ліків” замінити словами „лікарських засобів”;

у пункті 17 слова „дошкільних закладах незалежно від відомчої підпорядкованості” замінити словами „закладах дошкільної освіти”;

у пункті 22 слова та цифри „строком 14 робочих” замінити словами та цифрами „тривалістю 16 календарних”.

6. У пункті 3 частини першої статті 22 слова та цифри „строком до 14 робочих” і слово „неповнолітніх” замінити, відповідно, словами та цифрами „тривалістю до 16 календарних” і словом „малолітніх”.

7. У частині першій статті 27:

пункт 4 викласти в такій редакції:

„4) проживали на момент аварії чи прожили або постійно навчалися після аварії не менше трьох років до 01січня 2015 року в зоні посиленого радіоекологічного контролю*.”;

доповнити приміткою такого змісту:

„*Примітка. Зона посиленого радіоекологічного контролю – це зона, яка до 01 січня 2015 року визначалась як територія, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, зі щільністю забруднення ґрунту понад доаварійний рівень ізотопами цезію – від 1,0 до 5,0 Кі/км2, або стронцію – від 0,02 до 0,15 Кі/км2, або плутонію – від 0,005 до 0,01 Кі/км2 за умови, що розрахункова ефективна еквівалентна доза опромінення людини з урахуванням коефіцієнтів міграції радіонуклідів у рослини та інших факторів перевищує 0,5 мЗв (0,05 бер) за рік понад дозу, яку вона одержувала у доаварійний період.”.

8. У статті 30:

пункт 10 частини першої викласти в такій редакції:

„10) надання жінкам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорій 1, 2, 3, відпустки по вагітності і пологах тривалістю 90 календарних днів до пологів і 90 календарних днів після пологів, яка обчислюється сумарно і надається повністю незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів, з оплатою в розмірі повного заробітку незалежно від страхового стажу та місця роботи;”;

у частині третій:

у пункті 2 слова „дошкільних закладах освіти незалежно від відомчої підпорядкованості” замінити словами „закладах дошкільної освіти”;

у пункті 3 слова та цифри „строком на 14 робочих” замінити словами та цифрами „тривалістю 16 календарних”.

9. Абзац четвертий частини першої статті 47 виключити.

10. Абзац перший пункту 4 статті 65 викласти в такій редакції:

„Видача посвідчень проводиться Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями за поданнями місцевих органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування за місцем проживання особи.”.

11. У тексті Закону слово „неповнолітні” в усіх відмінках виключити крім пункту 3 частини першої статті 22.

ІІ. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

2. Кабінету Міністрів України у тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом:

привести свої нормативно-правові акти у відповідність до цього Закону;

забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їхніх нормативно-правових актів у відповідність до цього Закону.

Голова
Верховної Ради України

https://www.msp.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар