-->

28.04.19

Експерт про пільги для «чорнобильців»: Потрібен аудит

Потрібно поважати справжніх ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, однак, водночас, розуміємо, що з роками кількість «чорнобильців»-пільговиків все зростала. Тож варто провести аудит цих категорій і запровадити монетизацію.

Про це в інформаційно-аналітичного проекті «Коментарі» телеканалу ZIK зазначив кандидат політичних наук Ростислав Балабан.

Коментуючи державні пільги для «чорнобильців», експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський наголосив: з початком війни законом, що супроводжував бюджет на 2015 рік, було суттєво зрізано соціальну допомогу для таких осіб.

«Однак, тут потрібно і розрізняти, що є ліквідатори – ті, хто безпосередньо брав участь у подоланні катастрофи, і потерпілі – населення, яке вразила радіація», – зауважив Павловський.

За його словами, у ліквідаторів пільги, які діяли до 2015 року, залишились практично незмінними. Однак постраждалим допомогу суттєво зрізали.

«Було чотири категорії постраждалих від Чорнобильської аварії – зробили три. Також вони втратили право на безкоштовний проїзд, а їхні діти – на безкоштовне харчування. Частину цих пільг нещодавно поновив Конституційний суд. Однак, як би там не було, справжніх ліквідаторів стає все менше і менше», – розповів експерт.

У свою чергу, кандидат політичних наук Ростислав Балабан додав: для будь-яких таких законів має існувати механізм, звідки взяти під це кошти. До того ж, коли йдеться про якісь послуги, які надаються безкоштовно, краще провести монетизацію.

«Потрібно визначитись, що конкретна категорія має певну пільгу і надавати її у грошовій формі. Також розуміємо, що «чорнобильців» тривалий час ставало все більше і більше. Тому тут, очевидно, потрібен аудит», – вважає Балабан.

Однак, за його словами. Все це має відбуватись не односторонньо, а із публічним обговоренням.

«Тобто – не два експерти пояснюють, що уряд робив, а що ні. Потрібно все обговорити, визначитись, підписати певний меморандум, щоб зберігати певний спокій у суспільстві, а інші категорії не почувалися ображеними», – підкреслив Ростислав Балабан.

Немає коментарів:

Дописати коментар