-->

05.08.19

До уваги керівників чорнобильських ГО Донецької області

За останній час з'явилась інформація про те, що декілька чорнобильців у Донецької області позбавили статусу, що є тривожним сигналом для громадян які мають статус відповідно Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Думаю прийшов час більш детально розібратися з питанням заміни та видачі посвідчень відповідно Постанови КМУ № 551 "Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян", та затвердженим нею Порядком видачі посвідчень.

Незважаючи на те, що п.7 вказаної постанови, зобов'язує Раду міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації, провести до 1 січня 2020 р. заміну посвідчень у зв’язку із затвердженням нових зразків посвідчень, самої процедури заміни посвідчень в постанові не прописано, насправді відбувається не заміна посвідчень, а перегляд статусу! (Академічний тлумачний словник - ЗАМІНА)

На це було звернуто увагу Департаменту соцзахисту населення ДонОДА ще у квітні 2019 року, напередодні чергової річниці Чорнобильської катастрофи. Але за цей час цю проблєму ні Департамент, ні керівники чорнобильських організацій так і не спробували вирішити, очевидно сподіваючись, що воно якось саме "розсосеться". Але як бачимо не "розсасується"!

Тому керівник Покровської громадська організація "Покровський союз ветеранів-інвалідів Чорнобиля" - Гомляков Валерій Іванович пропонує провести збори керівництва чорнобильський організацій області з метою обговорення штучно створеної проблеми заміни поствідчень чорнобильцям.

Відповідно ст.19 Конституції України - органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, про що ці самі органи постійно пишуть у своїх відповідях, дуже часто, при цьому, порушуючи норми Конституції.

Але не тільки законами! Нагадаю, що до цього часу чинна Постанова КМУ від 4 лютого 1997р. № 135 "Про перевірку правильності видачі посвідчень "Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС" де в частиною первою пункту 3 визначено:

Міністерством з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями у посвідченнях, щодо правильності видачі яких немає сумнівів, на правій сторінці по діагоналі зліва направо ставиться штамп червоного кольору "Перереєстровано" і на вільному місці сторінки робиться запис про дату перереєстрації за підписом заступника керівника, який скріплюється печаткою.

В кожного з нас є такий штамп, тобто щодо правильності видачі наших посвідчень (перевірених вже не один раз) неповинно бути сумнівів відповідно вказаної постанови КМУ!!! 

Тому, керівникам чорнобильських організацій, Гомляков В.І. пропонує зібратися 8 серпня 2019 року для обговорення та вирішення питань:

1. Делегування представників чорнобильських організацій у склад комісій з розгляду спірних питань щодо встановлення факту участі громадян у ліквідації ядерних аварій, ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосування ядерної зброї, з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, Регіональної комісії з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

2. Обговорення проблєм заміни посвідчень громадянам які мають статус відповідно Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

3. Різне

Для реєстрації пропонуємо перейти за посиланням РЕЄСТРАЦІЯ

Місце проведення  місто Костянтинівка, пр. Ломоносова, будинок 119, міський комунальний заклад культури палац культури та дозвілля.

Час проведення  → 8 серпня о 12.00

Просимо мати при собі печатку організації

Немає коментарів:

Дописати коментар