-->

16.09.19

Відголоски Чорнобильської катастрофи: На Житомирщині найбільше радіонуклідів виявили у молоці та свіжих грибах

Радіоактивне забруднення харчових продуктів є досить актуальною проблемою сьогодення, адже навіть на даний час Житомирська область відчуває відголоски Чорнобильської катастрофи.

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби у Житомирській області. 

Про негативну дію радіоактивних речовин та їх продуктів розпаду знає кожен із нас. Тому, одним із завдань Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області є не допустити обіг продукції з перевищеним вмістом радіонуклідів.

Так, за 8 місяців 2019 року фахівцями лабораторної мережі Держпродспоживслужби Житомирщини досліджено 129206 проб харчових продуктів на вміст радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90. Перевищення допустимих норм цезію-137 зафіксовано у 116 випадках, із яких: 46 (39,7% ) молоко, 41(35,3%) – гриби свіжі, 16 (13,8%) – гриби сухі, 7 (6%) – лікарські рослини, 5 (4,3%) – м*ясо дичини, 1(0,9%) – м*ясо великої рогатої худоби. Якщо порівнювати з минулорічними показниками, то за 12 місяців 2018 року досліджено 252954 проби харчових продуктів та встановлено 201 випадок перевищення допустимих норм по цезію-137: 99 (49,2%) – гриби свіжі, 48 (23,8%) – молоко, 40 (20%) – гриби сухі, 10 (5%) – м*ясо дичини, 2 (1%) – риба, 1(0,5%) – м*ясо великої рогатої, 1(0,5%) – лікарські рослини.

Із 116 випадків перевищень норм радіонуклідів, основна частина виявлялась в районах області, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС: Народицькому – 53,4%, Овруцькому – 18%, Олевському – 13%, Ємільчинському – 8%, Лугинському – 5% та Малинському – 2,6%.

Уся вище зазначена продукція була недопущена в обіг.

З метою профілактики споживання харчових продуктів з перевищеним вмістом радіонуклідів рекомендуємо:

– в жодному разі не купувати харчові продукти в місцях стихійної (нелегальної) торгівлі, де не здійснюється державний радіологічний контроль;

– вимагайте від продавців експертний висновок про вміст радіонуклідів у продукції або перевіряйте продукцію на вміст радіоактивних речовин у лабораторній мережі Держпродспоживслужби;

– на територіях, що зазнали радіоактивного впливу, збирайте ягоди та гриби в місцях, що визначені лісовими господарствами як придатні для заготівлі.

Немає коментарів:

Дописати коментар