-->

06.11.19

Анастасія Ляшенко: «Так як є далі бути не може»

Черговий раз представники усіх без виключення чорнобильських організацій зі всієї України зібралися в Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховної Ради України.

Круглим столом з питань чорнобильських проблем це називати вже не правильно. Кожного присутнього тут знають у профільному міністерстві особисто, адже десятками років ліквідатори борються за свої права, тому це була повноцінна робоча група з питань пов’язаних з модернізацією та удосконаленням діючого законодавства в частині соціального захисту ліквідаторів та постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Великою завадою у боротьбі за свої конституційні права чорнобильців є те, що ця категорія населення об’єдналася не в єдину всеукраїнську громадську організацію, а в декілька. Кожна має свого лідера і чомусь так сталося, що замість того, аби консолідувати свої зусилля, вони їх розпорошують на внутрішню боротьбу один з одним. 

У Чорнобильському законі об'єднано декілька категорій громадян, які мають різні права. І об'єднати їх на даному етапі видається неможливим. Тому що кожному з них уже передбачено і надано окремі права. "ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБ'ЄДНАНННЯ ВЕТЕРАНІВ ЧОРНОБИЛЯ" (керівник Володимир Проскурін) утворилося 16 січня 2012 року, після того, як "Союз Чорнобиль України" на чолі з нині покійним Юрієм Андреєвим в листопаді 2011 року, як вважають самі ж чорнобильці, зрадили права учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи - підписавши з Урядом Азарова сумнозвісну Постанову КМУ №1210, яка була зроблена для персоналу ІТР Чорнобильської АЕС, які на час аварії мали дуже великі зарплати і розділила ліквідаторів на "максимальщиків" і "мінімальщиків". Хоча багато хто з ліквідаторів мали пенсії за рішеннями судів. Втратили відсуджені пенсії дуже багато ліквідаторів, у тому числі і лубенці. Але президент "Союзу Чорнобиль України", говорять люди, з екранів телебачення на всю Україну ображав тоді справжніх ліквідаторів називаючи їх мародерами. Кажуть, є відео, коли він приїхав у Лубни - місто, яке по праву вважається столицею чорнобильців, і його ліквідатори просто вигнали з Лубен, не давши зайти до приміщення "Київської Русі", яку винаймали тоді для зустрічі. Наступником Андреєва в "Союз Чорнобиль України" сьогодні є Володимир Войтов. До речі, 19 грудня 2011 року в с. Пуховка проводилася звітно-виборча Конференція громадської організації "СЧУ", інтереси якої, говорять, відстоював особисто Андрій Клюєв, охороняли "беркут" і якісь внутрішні війська, і на якій харківського чорнобильця Петра Прокопенка при проходженнні реєстрації заарештували, надівши кайданки. А о 4 ранку взяли під арешт і Володимира Проскуріна, коли він вийшов з квартири, щоб їхати до Києва для участі у конференції. На той час усі були членами ВГОІ "СЧУ". Але далі відбувся розкол. 

"У 2011 році вони зрадили інтереси чорнобильців-ліквідаторів. Бо "СЧУ" завжди обслуговувало владу, яка б не була в Україні, і ніколи не відстоювала права ліквідаторів та потерпілого населення. З їх згоди було внесено величезну кількість негативних змін у чорнобильський закон. Вони є прокладкою в дерибані коштів на виділення високовартісних операцій. А це і є корупція. Ми знаємо, що зараз є чотири організації, через які Мінсоцполітики буде розприділяти ці кошти. Ми категорично проти цього...», - розповідають лубенські чорнобильці.

Словом, проблем дуже багато, частина з них зараз свідомо замовчується, аби не створювати провокацій, але від того атмосфера в середині самих чорнобильських організацій не теплішає. 

Ми дуже багато і довго дискутували у міністерстві і комітеті - як забезпечити виконання законів України в межах державного бюджету, який сьогодні складає мінус 95 млрд гривень? Ми спеціально утворили підкомітет з питань чорнобильців. Ми кілька разів збирали їх у різних форматах. Ми взяли пропозиції від кожного. І ми розуміємо, що треба писати новий законопроект.

Стереотип держави соціальної наскільки вкорінився в Україні, що різним видам пільг немає кінця-краю. 

Чому сваряться між собою? Тому що саме по собі Міністерство соціальної політики автоматично сварить людей. Рівно в ту хвилину, коли з’являється якась нова пільга чи якийсь новий статус, з’являється той, хто цієї пільги чи цього статусу не має. І тут народжується страшне слово дискримінація, про яку так багато говорять чорнобильці сьогодні. 

Є проблеми однозначно з фінансуванням ряду державних програм, виконанням постанов Кабміну. У той же час є інша проблема, коли ліквідаторів з кожним роком стає менше, а кількість статусів зростає. Звичайно, будуть непопулярними рішення влади, звичайно, будуть протести. Але, вибачте, дурити державу теж, мабуть, досить. Чому сьогодні в місяць на дитину виплачують 800 гривень? Чому я не можу зареєструвати законопроект про збільшення виплат, бо мені говорять добре, давай. Кажи в кого забрати, віддамо на дітей. Разом з тим, не повинні справжні чорнобильці, які втратили здоров’я і врятували нам Україну ходити з простягнутою рукою і відчувати себе побирунами чи соромитися власної пенсії, бо їм сусід дорікає, що вона завелика у порівнянні з його. Це все комплекс величезних проблем, які ми взялися вирішувати. І на нас дійсно велика відповідальність. Але ми не будемо загравати з людьми, як це робила попередня влада, коли однією рукою давала, а іншою відбирала. Ми говоримо, що немає, немає грошей у бюджеті. Немає. Тому, на шляху до раціонального їх витрачання ми, перше, прийняли закон про верифікацію, який покликаний здійснити аудит усіх державних виплат, і друге, на минулому тижні ми з колегами депутатами з соціального комітету зареєстрували законопроект про так звані відкриті списки, відповідно до якого відкриємо доступ до публічних даних усіх осіб, які отримують різні види державних виплат, окрім пенсії за віком. 
Цей законопроект покликаний «почистити» списки і чорнобильців в тому числі, і виявити так званих лжечорнобильців. І ми дуже сподіваємося, що справжні учасники ліквідації нам у цьому допоможуть. Система наскільки недосконала, що самостійно за допомогою державних механізмів нам зробити це не вдасться.

Тому, коли я писала у своїй передвиборчій програмі про підтримку чорнобильців, то я їх буду підтримувати, але не всім ця підтримка буде до вподоби, бо стосуватиметься лише тих, хто її дійсно потребує.

І ще одне. Усі чорнобильці округу це мої виборці. Це люди, які підтримали мене, а не іншого кандидата. А перед цим вони підтримали президента. Вони не помилилися - я можу ствердно це говорити, бо ми не боїмося приймати непопулярні рішення. І я впевнена, що нас вдасться порозумітися і знайти компроміс. Бо в кожного з нас Україна в серці.








1 коментар:

Unknown сказав...

Пройдёт ещё не много,и помогать будет некому.Всё усложняют жизнь теперь монетизацией,уже пришли первые квитанции начисления по всем пунктам.Как же вы пидары достали!



Дописати коментар