-->

19.12.19

У Закарпатській ОДА відбувся конструктивний діалог між владою та громадськими чорнобильськими організаціями краю

У середу, 18 грудня, за участі керівників Закарпаття – Ігоря Бондаренка та Михайла Рівіса, відбулася зустріч з представниками організацій області, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в ході якої обговорено питання їх соціального захисту, медичного та пенсійного забезпечення.

Участь у заході також взяли: заступник голови ОДА Ольга Травіна, директор департаменту охорони здоров’я ОДА Єлизавета Біров, заступник головного лікаря комунального закладу «Обласний госпіталь ветеранів війни» Вікторія Фущич, директор департаменту соціального захисту населення ОДА Михайло Петрішка, начальник головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек та ін. З боку громадських чорнобильських організацій були присутні: голова ГО «Союз Чорнобиль України» в Закарпатській області Василь Угрин, голова ГО «Союз Чорнобиль України» міста Ужгорода Олександр Чемет, голова ГО «Союз Чорнобиль України» в Ужгородському районі Тиберій Штефанець та інші.

Насамперед Ігор Бондаренко, користуючись нагодою, привітав з Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який в Україні щорічно відзначають 14 грудня, та вибачився перед ліквідаторами за те, що у зв’язку з позаплановою робочою поїздкою у Тячівський район не зміг бути присутнім на зустрічі 13 грудня.

Тематикою сьогоднішньої зустрічі було обговорення нагальних питань підтримки чорнобильців області в частині організації соціального обслуговування, медичного і пенсійного забезпечення, а також схвалення проекту звернення депутатів обласної ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо вирішення вищезазначених проблемних питань.

- Хотів би наголосити на тому, щоб зустрічі такого характеру в подальшому проводилися якомога частіше задля посилення діалогу між владою та громадськими чорнобильськими організаціями області з метою вироблення спільних дій, - зазначив Ігор Самійлович, додавши: - У підсумку сьогоднішньої зустрічі ми повинні спільно визначити пріоритетні завдання, вирішення яких сприятиме покращенню якості життя та добробуту краян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Зі свого боку, представники організацій серед проблемних питань назвали - відсутність видатків з держбюджету на забезпечення житлом чорнобильців-осіб з інвалідністю. Хоча керівництво області неодноразово зверталося до центральних органів виконавчої влади з проханням вирішити вищевказані проблеми, проте на сьогодні ці питання залишаються відкритими.

Також, вже багато років залишаються незмінними розміри щорічних компенсаційних виплат на оздоровлення та щомісячних виплат грошових компенсацій на пільгове забезпечення харчуванням, які є дуже мізерними і зовсім не покривають витрати осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, на зазначені цілі.

Потребують вирішення проблемні питання, зокрема, в пенсійному та медичному забезпеченні. Також керівники організацій бідкалися, що стоматологи ставлять неякісні зубні протези зі пластмаси, які ламаються через три місяці. Нарікали ліквідатори на занадто високі ціни на медпрепарати за пільговими рецептами, що реалізуються в наших аптеках. Тоді як у сусідніх країнах ціни на ліки значно нижчі. Також різна цінова політика у перевізників районів, які буквально здирають гроші з чорнобильців за пільговий проїзд. Звертали увагу й на те, що багато постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи хворіють на катаракту, потребують протезування суглобів, і через брак коштів не мають можливість вчасно провести операції.

За результатами зустрічі для вирішення найгостріших проблемних питань в кожному районі та місті Ігор Бондаренко доручив присутнім керівникам підрозділів ОДА спільно з громадськими організаціями провести ретельний аналіз соціальних потреб чорнобильців та забезпечити їх вирішення, в тому числі за рахунок видатків місцевих бюджетів, благодійних коштів.

- Стан соціального захисту даної категорії громадян вимагає належної постійної уваги та допомоги з боку центральних та місцевих органів влади, - підкреслив Ігор Самійлович. – Тож, обласною владою і надалі вживатимуться заходи щодо посилення соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Пресслужба ОДА

Немає коментарів:

Дописати коментар