-->

27.01.20

Посилення контролю: У Раді розробляють новий підхід до верифікації чорнобильців

У Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулася робоча нарада щодо ефективності діяльності регіональних комісій з визначення та підтвердження статусу постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

У робочій нараді взяли участь народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади, регіональних структурних підрозділів соціального захисту населення обласних державних адміністрацій.

Голова підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Комітету, Олег Арсенюк, відкриваючи нараду, зазначив, що приводом для цієї зустрічі з представниками регіональних управлінь стали результати проведеного Комітетом спільно з Міністерством соціальної політики аналізу роботи деяких регіональних комісій з підтвердження статусу, які виявили чимало проблем у їх роботі.Голова Комітету повідомив, що у Комітеті зараз працюють над новим сучасним підходом до процесу видачі посвідчень громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з такими концептуальними засадами, як: контроль, простота, відкритість, справедлива компенсація для тих, хто на неї має право. «Першим і ключовим питанням має бути визначення та верифікація осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», - підкреслив він.

Л.Арсенюк зазначив, що результатом робочої наради має стати напрацювання єдиних зрозумілих правил роботи регіональних комісій.

Заступник Міністра соціальної політики Олег Коваль доповів про ситуацію в регіонах, пов’язану із заміною посвідчень громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Він нагадав, що заміну посвідчень проводять регіональні комісії обласних, міських та Київської міської державної адміністрації, які уповноважені приймати рішення щодо визначення, підтвердження або відмови статусу постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій.

Процес заміни посвідчень був розпочатий Міністерством у 2018 році згідно із Постановою Кабінету Міністрів, якою були затверджені нові бланки посвідчень окремо для учасників ліквідації наслідків аварії та окремо для потерпілих від Чорнобильської катастрофи з числа постраждалих громадян, віднесених до категорії 1. Також були затверджені бланки посвідчень для учасників ліквідації інших ядерних аварій 1, 2 та 3 категорій та постраждалих від радіаційного випромінювання. Заміни посвідчень на той час потребувало 107 тисяч 50 громадян України. Наразі за інформацією з регіонів регіональними комісіями розглянуто 81 тисяча 229 особових справ та проведена заміна близько 60% посвідчень.

Водночас, проаналізувавши подану інформацію, було встановлено, що деякі регіони проводять заміну посвідчень без розгляду таких справ регіональними комісіями. Вони здійснюють автоматичну заміну посвідчень.

Заступник Міністра повідомив, що з урахуванням численних звернень чорнобильських громадських об’єднань і окремих громадян стосовно незадовільної роботи регіональних комісій та за результатами моніторингу проведення заміни посвідчень Міністерством розпочато вивчення стану виконання вищезазначеної Постанови Кабінету Міністрів.

О.Коваль повідомив про факти вилучання у громадян посвідчень у той час, коли їх справи не розглядаються протягом шести-восьми місяців, та непоодинокі випадки прийняття формальних рішень у цих справах.

Заступник Міністра наголосив на необхідності наведення ладу у процедурі заміни посвідчень та верифікувати ті дані, які надаються чи є у цих справах. Зокрема, планується вдосконалити порядок та посилити контроль за перевидачею посвідчень.

Учасники робочої наради обговорили проблемні питання у ситуації, що склалася, у сфері соціального захисту осіб, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.


1 коментар:

Unknown сказав...

Страждають люди а чиновники мають роботу от вся "користь" ВЕРИФИКАЦИИ.

Дописати коментар