-->

19.02.20

Пам'ятка надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у готівковій та безготівковій формі

Які зміни відбулися в сфері надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг?

З 1 жовтня 2019 року запроваджена монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Тепер пільги надаються у готівковій чи безготівковій формі.

У зв’язку з цим, з листопада пільговики отримуватимуть квитанції за комунальні послуги з повним розміром платежу – без урахування пільг.

Якими будуть суми виплат пільг для пільговиків?

Органи соціального захисту населення щомісяця розраховує розмір пільги виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом, кількості членів сім’ї, які мають таке право відповідно до законодавчих актів.

На розмір пільги також впливає ціна та тарифи на житлово-комунальні послуги та державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування.

Яким чином отримати пільги на оплату житлово-комунальних послуг у готівковій формі?

Для цього пільговик до 15 жовтня (15 травня) повинен звернутися до органу соціального захисту населення із відповідною заявою, в якій зазначаються виплатні реквізити уповноваженого банку.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2019 № 1123 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо питань надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг» внесені зміни до Порядку № 373.

Вказаними змінами передбачено, що у разі подання заяви після 15 жовтня (15 травня) протягом опалювального (неопалювального) сезону пільга надається у грошовій готівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок пільговика в уповноваженому банку з місяця, що настає за місяцем подання заяви.

Для отримання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій готівковій формі пільговику необхідно звернутися до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації із відповідною заявою та надати реквізити уповноваженого банку (38 уповноважених банків з якими працює з Міністерством соціальної політики України).

Яким чином будуть надаватися пільги, якщо пільговик не надав відповідну заяву на отримання пільг у готівковій формі? Чи скасовуються пільги?

Всім пільговикам, які не надали заяву на отримання пільг у готівковій формі, пільги у безготівковій формі призначатимуться через Ощадбанк. Для цього Ощадбанк вестиме персоніфікований облік пільговиків і коштів, які поступатимуть на рахунок для виплати пільг, для кожного пільговика індивідуально. Потім кошти переказуватимуть на рахунки управителів, об'єднань, виконавців комунальних послуг.

Цей механізм розроблено для забезпечення максимальної зручності тих категорій громадян, які звикли до усталеного алгоритму дій і не бажають його змінювати. Йдеться, передусім, про людей літнього віку.

Тобто частину нарахованої органами соціального захисту населення пільги комунальним підприємствам буде перераховувати АТ «Ощадбанк», а частину повинен сплатити пільговик самостійно

Куди звертатися за інформацією про суми нарахованих пільг?

Для отримання інформації про будь-які питання, пов’язанні з нарахуванням пільг, пільговику необхідно звернутися до органів соціального захисту населення.

Як здійснюється перерахування коштів за наданні пільгові послуги (безготівкова форма надання пільг)?

Управителі, об’єднання, виконавці комунальних послуг, які уклали з АТ “Ощадбанк” договори, подають щомісяця до 13 числа (включно) АТ “Ощадбанк” реєстри пільговиків разом з даними про облікові записи пільговиків, нараховані суми за спожиті послуги у попередньому місяці та загальні суми до сплати, що включають заборгованість (переплату) за попередні періоди окремо за кожним видом послуги, крім витрат на управління багатоквартирним будинком.

АТ «Ощадбанк» на підставі отриманих реєстрів нарахованих сум платежів пільговикам здійснює щомісяця до 18 числа перерахування коштів загальними сумами з рахунка для виплати пільг на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг з наданням реєстрів нарахованих сум платежів пільговикам, у яких зазначається інформація про перерахування коштів.

Перерахування коштів за послуги (витрати) здійснюється у такій послідовності: постачання теплової енергії, постачання та розподіл природного газу або постачання та розподіл електричної енергії за наявності відповідного виду індивідуального опалення, постачання гарячої води, централізоване водопостачання, централізоване водовідведення, постачання та розподіл електричної енергії, постачання та розподіл природного газу, поводження з побутовими відходами, послуги з управління багатоквартирним будинком, внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку.

Пільговик може визначити іншу послідовність перерахування коштів за послуги (витрати) шляхом подання відповідної заяви структурному підрозділу з питань соціального захисту населення.

У разі коли в реєстрах нарахованих сум платежів пільговикам не містяться дані про обліковий запис пільговика або відповідний обліковий запис пільговика відсутній в автоматизованих системах АТ «Ощадбанк», банк не здійснює переказ коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг.

Правда, що новий механізм надання пільг дозволяє заощадити частину коштів і залишити їх собі?

В залежності від того, в якій формі пільговик отримує виплату пільг: безготівковій чи готівковій формі.

Безготівкова форма – зекономлені кошти пільговик зможе отримати після завершення опалювального періоду (з червня). АТ «Ощадбанк» надішле пільговику смс-повідомлення про суму зекономлених коштів. Якщо у пільговика є рахунок в АТ «Ощадбанк», то зекономлені кошти будуть зараховані на цей рахунок. Якщо у пільговика такого рахунку немає, то пільговик можете відкрити такий рахунок, на який будуть зараховані кошти.

Залишки коштів, що обліковуються на рахунку для виплати пільг за обліковими записами пільговиків станом на 1 червня, за якими не було звернень пільговиків щодо їх виплати, 20 грудня припиняють обліковуватись АТ «Ощадбанк» за такими обліковими записами пільговиків та протягом двох робочих днів повертаються на рахунок Мінсоцполітики, відкритий в Казначействі.

Готівкова форма – після здійснення повного розрахунку з комунальними підприємствами пільговик можете зекономлені кошти залишити собі.

Чи мають право на отримання пільг у грошовій формі пільговики, які мають заборгованість з оплати за житлово-комунальні послуги?

У разі отримання від управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг інформації про наявність простроченої понад місяць (на дату надання такої інформації – 1 жовтня та 1 травня) заборгованості з оплати послуг (внесків/платежів), сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн.), у пільговиків, які отримують пільгу у готівковій формі, виплата пільги з наступного опалювального (неопалювального) сезону здійснюється у грошовій безготівковій формі.

Що робити пільговику, який не надав заяву на отримання пільг у готівковій формі, а правління ОСББ не хоче укладати угоду з АТ «Ощадбанк»?

Відповідно до вимог діючого законодавства, у разі якщо ОСББ не уклало договору з АТ «Ощадбанк» для перерахування сум пільг, то ОСББ не має права до 1 червня вимагати від пільговика оплати послуг за опалювальний (неопалювальний) періоди.

АТ «Ощадбанк» може здійснити переказ коштів на рахунки ОСББ (крім виплат на управління багатоквартирним будинком) тільки на підставі договору, типову форму якого визначає АТ «Ощадбанк» за погодженням з Міністерством соціальної політики України.

В даному випадку мова йде про безготівкову форму надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг – пільговику необхідно дочекатися червня, отримати залишок отриманих коштів та здійснити розрахунок з ОСББ.

Виплати на управління багатоквартирним будинком пільговик повинен сплачувати самостійно щомісяця. Кошти, передбачені на сплату даної послуги, будуть перерозподілені між іншими надавачами послуг за пріоритетним принципом.

Інформація надана Департаментом соціального захисту населення
Донецької обасної державної адміністрації

Немає коментарів:

Дописати коментар