-->

01.05.20

Профільний комітет Ради розглянув зміни до законодавства про захист чорнобильців (+відео)

Комітет схвалив два законопроекти стосовно захисту прав чорнобильців.

29 квітня відбулося засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Вела засідання в режимі відео-конференції голова комітету Галина Третьякова.

У порядок денний було винесено ряд законопроектів, де комітет був головним.

Зокрема, депутати розглянули і підтримали законопроект «Про внесення змін до статті 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (№ 3114). Його авторами є група депутатів на чолі з головою цього комітету Галиною Третяковою. Автори пропонують доповнити Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» нормами:«особи, які постійно проживали або постійно працювали чи постійно навчалися на території, яка до 1 січня 2015 року була віднесена до зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися в цій зоні не менше чотирьох років і були віднесені до категорії 4 та стосовно яких встановлено причинний зв’язок онкологічних, онкогематологічних захворювань з Чорнобильською катастрофою, – категорія 1».

Такою територією, яка до 1 січня 2015 року була віднесена до зони посиленого радіоекологічного контролю, вважається територія з щільністю забруднення ґрунту понад доаварійний рівень ізотопами цезію від 1,0 до 5,0 Кі/км2, або стронцію від 0,02 до 0,15 Кі/км2, або плутонію від 0,005 до 0,01 Кі/км2 за умови, що розрахункова ефективна еквівалентна доза опромінення людини з урахуванням коефіцієнтів міграції радіонуклідів у рослини та інших факторів перевищує 0,5 мЗв (0,05 бера) за рік понад дозу, яку вона одержувала у доаварійний період.

Також депутати підтримали подібний законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо відновлення належних соціальних гарантій» (№3114-1). Авторами є група народних депутатів на чолі з Наталією Королевською. Ним серед іншого пропонується відновити норми Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28 лютого 1991 року № 796-XII до редакції до внесення змін Законом № 76-VIII; та відновити поняття зони посиленого радіоекологічного контролю.

Комітет також розглянув проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення додаткових умов для забезпечення професійного розвитку художнього та артистичного персоналу театрів» (№3173). Автором є Олександр Копиленко. Законопроектом вноситься зміни до Закону України «Про театри і театральну справу», а саме стаття 21 Закону після частини другої доповнюється новою частиною стосовно того, що з метою забезпечення потреб у професійному розвитку художнього та артистичного персоналу театру в контракті з професійними творчими працівниками може визначатися індивідуальний граничний строк відпустки без збереження заробітної плати.

Крім того, статті Кодексу законів про працю України та Закону України «Про відпустки», які регламентують надання відпустки без збереження заробітної плати за згодою сторін доповнюються положенням стосовно надання такої відпустки художньому та артистичному персоналу театру.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді не включати законопроект до порядку денного і направити на доопрацювання у робочій групі.

Комітет розглянув законопроект «Про внесення зміни до пункту 7-2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо відновлення права жінок на достроковий вихід на пенсію за віком в 55 років» (№ 3156). Представник Мністерства соціальної політики Віталій Музиченко зазаначив, що законопроект суперечливий, адже може призвести до розбалансування бюджету. Передбачається збільшення витрат із бюджету на 3,2 млрд грн., що негативно може вплинути на українську економіку.

Комітет розглянув законопроект «Про внесення змін до статті 25 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо належного пенсійного забезпечення осіб, які мають 40 і більше років страхового стажу» (№ 3202).

Було прийнято рішення відкласти розгляд даних законопроектів і провести слухання щодо пенсійного забезпечення, адже депутати не змогли дійти одностайної думки щодо них через брак коштів і необхідності вирішення соціальних питань.

Комітет розглянув проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення державних гарантій та соціальної підтримки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (№3123) і альтернативний № 3123-1 направлені на захист виплат з бюджету громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Наталія Королевська запропонувала підтримати дані законопроекти як «рядок соціального комітету в бюджеті».

Однак Галина Третьякова вказала, що за таких умов необхідно передбачити і рядок в бюджеті для інших категорій. як наприклад, учасники бойових дій.

Народні депутати запропонували головному Комітету рекомендувати Верховній Раді не включати законопроект №3123 до порядку денного, а щодо проекту 3123-1 Комітет вирішив розглянути дане питання на наступному засіданні.

За підсумками розгляду проекту Закону «Про захист дітей від виникнення та наслідків, спричинених втратою слуху» (№ 3134) було прийнято рішення запропонувати головному Комітету рекомендувати Верховній Раді підтримати законопроект у першому читанні із врахуванням зауважень, озвучених представником Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Також комітет розглянув проект Закону «Про амністію у 2020 році» (№ 3181) Ігоря Фріза в якому він не є головним, який визначає підстави для застосування амністії.

Депутат Дмитро Гривко вказав на той факт, що законопроект потребує доопрацювання. Зокрема, в ньому прописано право на звільнення за віком, чого немає в українському законодавстві. Також депутату незрозуміла ситуація і з тим, як законопроект допоможе людям, що звільнилися в соціалізації за умови зростання безробіття.

Ігор Фріз відзначив, що наврядчи звільнена мала група негативно вплине на рівень безробіття (за його словами звільнено буде близько 1900 людей). Також, на думку депутата, в законодавстві визначено поняття «віку».

Депутати схвалили його і запропонували головному Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу.

Комітет також підтримав ухвалення у першому читанні проект Закону про внесення змін до статті 17 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо надання інформації з Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги (№ 3215), який стосується отримання інформації з Державного реєстру для підтвердження належності особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу. Водночас, було висловлено побажання обмежити надання інформації з Реєстру лише пенсіями, які виплачуються пенсіонерам.

У депутатів виникла дискусія навколо даного питання. Зокрема, про рівень безпеки при наданні такої інформації.

Третьякова вказала на той факт, що Пенсійний фонд повинен виплачувати пенсії, а не обслуговувати державний реєстр.

Віталій Музиченко пояснив, що людина сама має звернутися до фонду, дати згоду на обробку персональних даних і через електронні дані отримати інформацію.

Галина Третьякова внесла поправку, аби обмежити коло осіб, які матимуть доступ до такої інформації. Її пропозицію теж підтримали.

Комітет попередньо розглянув проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо дострокового призначення пенсії матерям (батькам) дітей, які хворі на тяжке, рідкісне захворювання, яким не встановлено інвалідність». Законопроект представив заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко. Він повідомив, що зараз в Україні таких осіб близько 700.

У ході обговорення народні депутати висловили думку про необхідність комплексного вирішення питання реабілітації людей з інвалідністю.


Немає коментарів:

Дописати коментар