-->

06.05.20

Кому приснилися «другий Чорнобиль» і біологічна зброя на Донбасі

Огляд проникнення російської пропаганди в український медіапростір у квітні 2020 року

Коли в одній Москві підтверджених випадків зараження коронавірусною інфекцією стало більше, ніж у цілому в Україні, основний акцент російської пропаганди змістився на тиражування новин про лісові пожежі в зоні відчуження поблизу ЧАЕС. Поширення фейків про експерименти над українцями, які проводяться таємними біолабораторіями під орудою міністерства оборони США, «на відмінно» відпрацювали лідери «ОПЗЖ» та підконтрольні їм телеканали. А формулу «1+1» тепер можна тлумачити як «Коломойський+Медведчук», чиї медіа та спікери продовжували прогнозувати дефолт.

13 квітня в американській впливовій газеті «Нью-Йорк Таймс» вийшла стаття про багаторічні зусилля Росії з підриву довіри американців до національної системи охорони здоров’я та науки. Автор наводив приклади того, як російське керівництво переслідувало різні цілі водночас: заохочувало робити щеплення населення РФ і закликало американців не довіряти щепленням і своїм лікарям. А пандемія коронавірусу стала для Кремля ще однією нагодою посіяти серед американців іще більші сумніви у спроможності уряду говорити правду про кризу та долати її.

У тому, що росіяни намагаються використовувати одні й ті ж теми для досягнення різних цілей серед різних авдиторій (вдома і в найближчому зарубіжжі), ми могли пересвідчитися у квітні, відстежуючи активність пропагандистів на «українському напрямку».

Негативна для кремлівської влади стрімка динаміка поширення коронавірусу в Росії зробила невигідним порівняння із ситуацією в Україні. Потрібно було знайти привід, щоб відволікти увагу на ще більшу «загрозу», ніж небезпечна хвороба. А як відомо, все нове — це лише не надто забуте старе.

Тому, починаючи з 6 і до 22 квітня, російські ЗМІ активно розкручують інформацію про пожежу в зоні відчуження, поблизу закритої ЧАЕС та поширення смогу на українські міста, насамперед на столицю. Акцент робиться на тому, що для мешканців Росії ці пожежі не становлять радіоактивної небезпеки, тоді як для українців вона цілком реальна.

У той самий час усередині України панічні настрої навколо пожеж у чорнобильській зоні активно нагнітають проросійські політичні сили та ЗМІ.

На вістрі дезінформаційної атаки про радіаційну загрозу пожеж у зоні відчуження перебував сайт «Страна». Цілеспрямовано протягом 6–18 квітня видання поширювало новини та статті, в яких робилися правдоподібні припущення про радіаційну небезпеку внаслідок пожеж поблизу Чорнобильської АЕС.

Зокрема, найбільш показовим прикладом дезінформаційної підривної діяльності стала новина «Из-за пожара в Чернобыле радиация превысила норму в 16 раз — СМИ» від 8 квітня 2020 р. У ній «Страна» посилалася на англомовне джерело — сайт «Science alert» «Updated: Forest Fires Are Raging Around Chernobyl's Exclusion Zone». Проте текст англомовного видання свідчить, що «Страна» навмисне перекрутила оригінальну інформацію. Зокрема, «Science alert» вказало на те, що первинна інформація про «перевищення у 16 разів» була перевірена й поправлена. До того ж видання вказувало, що існує ризик того, що радіоактивні частки із ґрунту й дерев можуть потрапити в повітря внаслідок пожеж, тоді як «Страна» говорить про це як про доконаний факт.

Допоміжними засобами нагнітання загрози стали коментарі «експертів» — переважно екологів, які так само робили «правдоподібні» припущення, спираючись на той факт, що після аварії на ЧАЕС радіоактивні частки залишилися у ґрунті та деревах.

Привертає увагу, як «Страна», а також телеканали «Інтер», «112.Україна», ZIK у своїх новинах протягом 13-14 квітня використовували посилання на «сталкера» — «голову Асоціації чорнобильських турператорів Ярослава Ємельяненка» як на варте довіри джерело інформації про радіоактивну загрозу. Тим часом, наприклад, на «Плюсах» та інших телеканалах посилання на Ємельяненка давали коректне, без натяків на радіоактивну загрозу й завжди збалансовували повідомленнями від рятувальників і пожежників.

Справжнім подарунком для пропагандистів став ексголова ДСНС Сергій Бочковський, який поширив іще одне класичне «правдоподібне твердження»: «не може не бути без радіації», але й не взяв на себе відповідальність за таке твердження:

«Страна», 18.04.2020

«Но и Госслужба сработала, мягко говоря, не очень хорошо. Непонятно, почему не воспользовались шансом, который дал дождь. После него пламя нужно было добивать, а не отчитываться, что проблема решена. В итоге имеем то, что имеем — масштабы пожаров грандиозные, все горит, дымит, идет выброс радиации.

— Но, по официальным данным, радиации в столице нет? Или у вас другие сведения?

— Горит рыжий лес, в воздух поднимается пыль и продукты горения. Не может не быть радиации. Другое дело, что радиация не распространяется по территории слоем. В одной зоне может быть чисто, а рядом — смертельный уровень. Допускаю, что пока просто нет полной картинки по радиационному загрязнению».

Варто зазначити, що в «чорнобильській кампанії» не взяли участь «Вести». Навпаки, у своїх публікаціях про пожежі в зоні відчуження «Вести» спиралися на думку фахівців, які наводили факти, а не припущення про радіоактивну загрозу.

Тема чорнобильських лісів була не єдиною, за допомогою якої російські пропагандисти намагалися показати, як усе погано в Україні. Починаючи з другої половини місяця, переважно засобами медіагрупи Медведчука активно розкручується тема «американських біолабораторій» в Україні. Оскільки моя колега Галина Скляревська вже доволі ґрунтовно розкрила у статті «“Американские лаборатории в Украине”: Медведчук и “1+1” реанимировали российский фейк» засоби та можливі цілі цієї кампанії, зазначу можливі мотиви українських гравців. Річ у тім, що у зв’язку з пандемією коронавірусу в інформаційному просторі дуже популярним напрямком інфотейнменту стало поширення повідомлень про джерела нової хвороби, зокрема різних версій на користь природного і рукотворного походження коронавірусу.

На цьому тлі політтехнологи «ОПЗЖ» й особисто Медведчука могли запропонувати своїм господарям нехитрий спосіб зіграти на коронавірусному хайпі та реанімувати стару історію про «небезпечні біолабораторії», щоби показати, як Медведчук піклується про безпеку й життя українців, на відміну від влади. Тим більше, що «американські біолабораторії» — це ще й чудова нагода нагадати про «зовнішнє управління» Україною з боку США та перекласти на американців вину за біди українців.

На прикладі з «біолабораторіями США» ми бачимо, як одна й та ж тема знаходить різне застосування і тлумачення для різних авдиторій. Зокрема, в самій Росії (повідомлення «Ізвестій» із посиланням на РІА «Новості» за 14 квітня, тобто за день до початку кампанії в Україні) не робили спекуляцій на тому, що з Америки були завезені зразки небезпечного коронавірусу. Навпаки, проводилася думка, що це необхідно для досліджень та виготовлення вакцини. Проте коли йдеться про співпрацю в тій самій галузі між США та Україною, то вона, на думку таких проросійських політиків як Ренат Кузьмін, неодмінно містить загрози експериментів над українцями заради виготовлення біологічної зброї та її подальшого випробування на Донбасі.

Тема «зовнішнього управління», яка повернулася в український медіапростір у зв’язку з карантином, стала третім напрямом промивання мізків українських громадян. Зазначимо, що меседжі про «дефолт» і падіння Зеленського жевріли на початку квітня й не надто активно поширювалися власне в російському інфопросторі.

Проте в Україні тема краху економіки і президентства Зеленського стає дедалі популярнішою. На жаль, підтвердився наш попередній прогноз про те, що власник «1+1» не посоромиться перебувати на одній хвилі з володарем Кремля.

У квітні ми побачили, як синхронно тему дефолту й економічного падіння підтримують спікери «ОПЗЖ» й Коломойського та поширюють підконтрольні телеканали. Росіянам не треба нічого вигадувати, достатньо лише цитувати українських політиків та експертів.

Поки що в Росії роблять ставку на дефолт у травні-червні цього року. Не менш катастрофічні сценарії нав’язують своїм глядачам телеканали медіахолдингів Коломойського та Медведчука. Чи витримає цей ситуативний альянс випробування 9 травня та річницею інавгурації Зеленського і які нові «посткарантинні» сюрпризи нас чекають від російської пропаганди? Спробуємо обережно припустити, що нас знову почнуть лякати «кривавим Майданом» і путчем на тлі «стихійних заворушень» невдоволених громадян із подальшою відставкою Зеленського. Не дарма ж Путін так активно заперечував, що дивився «Слугу народу»

Оригиніл статті - на "Детектор Медіа"

Немає коментарів:

Дописати коментар