-->

02.06.20

Лікування «чорнобильців» та діяльність санаторіїв: в Київоблраді обговорили надважливі питання фінансування медицини


1 червня очільник Київської обласної ради Микола Стариченко провів засідання голів депутатських фракцій. Під час зустрічі, обговорювались питання, які готуються до винесення на розгляд пленарного засідання чергової 35 сесії. Мова йде про більш, як 45 пунктів порядку денного, які планують розглянути депутати. 
Одними з головних наразі є питання медичної галузі області.


Попередньо спільно з керівниками медустанов були вивчені та обговорені нагальні потреби медзакладів щодо забезпечення їх необхідним обладнанням та устаткуванням, придбавши яке вони б змогли укласти додаткові угоди з Національною службою здоров’я, отримати відповідне фінансування та бути конкурентноспроможними. Також розглядалися питання фінансування захищених статей витрат, зокрема на виплату заробітної плати медичним працівникам, придбання ліків та медпрепаратів, продуктів харчування тощо.

Перша заступниця голови облради Тетяна Семенова озвучила присутнім потреби та поточні витрати лікарень в цифрах. Крім того, вона наголосила на важливості вирішення питання лікування пільгових верств населення Київщини. 


До початку медичної реформи базовим закладом, де проходили медичне обстеження, лікування й реабілітацію ліквідатори аварії на ЧАЕС, потерпілі внаслідок чорнобильської катастрофи 1,2,3 категорій, інваліди війни, учасники бойових дій, у тому числі АТО/ООС, була Київська обласна лікарня №2.

Проте з перетворенням закладу на КНП, яке відбулося в рамках медичної реформи, лікарня втратила в статуті пункт, який визначав можливість у подальшому надавати послуги цим категоріям громадян. А окремого пакета медичних гарантій від НСЗУ для «чорнобильців» і АТОвців не існує.

Наразі на допомогу в КНП КОР «Київська обласна лікарня» сьогодні розраховують 73 тисячі 031 житель Київщини, зокрема:

- учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС – 32 418 осіб;

- потерпілі внаслідок чорнобильської катастрофи (1,2,3 категорій) – 33 036 осіб;

- учасники бойових дій та інваліди війни – 7 577 осіб, у тому числі учасники АТО/ООС – 2 156 осіб.


Окрему увагу приділили ще одній загальнодержавній проблематиці - фінансуванню санаторно-курортних закладів, які не потрапили під фінансування через НСЗУ, оскільки медичною реформою не передбачено жодного пакету надання медичних послуг для цих установ. В області їх три. І починаючи з 1 квітня вони не отримують державної субвенції. А отже їх утримання і розвиток може лягти повністю на або на самоутримання, що наразі не реально, або ж на плечі обласного бюджету. Тому заступник голови КОР Ярослав Добрянський запропонував звернутися до органів державної влади національного рівня.


Оскільки обидві проблеми притаманні не лише Київській області, а й решті регіонів України, депутатами було вирішено підготувати звернення до Міністерства охорони здоров’я, Уряду та Верховної Ради аби розв’язати питання подальшої діяльності санаторно-лікувальних закладів та лікування пільгових верств населення Київської області в спеціалізованій лікарні.

Немає коментарів:

Дописати коментар