-->

06.07.20

Чому прожитковий мінімум в Україні занижений вдвічі, пояснили в мінсоцполітики

Розрив стався в 2014 році після початку бойових дій в Донбасі.

Прожитковий мінімум (ПМ) в Україні становить 50% від фактичного. З 1 липня цей показник становить 2118 гривень. Тобто реальний ПМ повинен бути на рівні 4236 гривень. Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» розповів радник міністра соціальної політики Микола Шамбір.

За його словами, розрив відбувся у 2014 році після початку бойових дій в Донбасі.

«Зараз говорять, що нинішній розмір прожиткового мінімуму маленький. Я абсолютно поділяю цю позицію. Міністерство розраховує фактичний розмір прожиткового мінімуму, я не скажу, що він занадто великий, але на сьогоднішній день затверджено прожитковий мінімум на рівні 50% від фактичного», - пояснив він.

Шамбір також нагадав, що погіршення ситуації відбулося в 2014 році.

«Ми розуміємо, що основна просідання цього питання відбулося з 2014 року, коли почалися бойові дії. У той час півтора року не підвищували прожитковий мінімум », - сказав радник міністра.

1 коментар:

ЗОРІ ЧОРНОБИЛЯ сказав...

Пропозиції громадськості щодо перегляду розмірів грошової компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування на 2021 рік.

Інформуємо чорнобильську громадськість про те, що на засіданні Рахункової палати 04.12.2018 року рішенням № 31-2 було розглянуто і затверджено «Звіт про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на виплату компенсацій та допомог громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі – рішення Рахункової палати).

Міністерство соціальної політики України листом від 13.02.2019 р. № 3053/0/2-19/29 поінформувало, що на виконання доручення Прем'єр-міністра України Гройсмана В.Б. від 16.01.2019 № 630/1/1-19 опрацьовано рішення Рахункової палати і з метою усунення виявлених недоліків розроблено План заходів щодо виконання рекомендацій Рахункової палати за результатами аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на виплату компенсацій та допомог громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджений наказом від 08.02.2019 № 179 (далі − План заходів).

Зокрема, Планом заходів до кінця 2019 року було передбачено опрацювання можливості підвищення розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорій 1 і 2 (…) та інформування Кабінету Міністрів України і Міністерства фінансів України щодо передбачення необхідного обсягу коштів бюджетної програми за КПКВК 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» при внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік».

Проте фактично станом на 2019-2020 рр., жодного підвищення розмірів таких компенсаційних виплат при порівнянні із попередніми роками усупереч до рішення Рахункової палати, Плану заходів Мінсоцполітики та рекомендацій Уповноваженої ВРУ з прав людини (доповідь 2018 р.) – так і не відбулось. Як результат було оприлюднено та введено у дію Наказ Мінсоцполітики № 42 від 22.01.2020 р.

Таким чином, враховуючи зростання цін, починаючи із 2015 року, розміри цієї компенсації були суттєво меншими порівняно із розмірами, розрахованими згідно із вимогами Закону № 796, що призвело до недотримання Фізіологічних (медичних) норм забезпечення продуктами харчування постраждалих громадян, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.1992 № 258 «Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які при цьому не переглядаються вже більше 28 років.

Отже, враховуючи наближення 35-х роковин Чорнобильської катастрофи, ми як військовослужбовці-ліквідатори пропонуємо найбільшим всеукраїнським чорнобильським організаціям в оперативному порядку надати свої зауваження і пропозиції до Кабміну та Мінсоцполітики щодо перегляду розмірів вищезазначеної грошової компенсації на 2021 рік при формуванні майбутнього проекту Наказу Мінсоцполітики "Про встановлення розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2021 рік".

Дописати коментар