-->

11.09.20

Комітет підтримав посилення соціального захисту для громадян, які стали особами з інвалідністю І групи, ліквідуючи наслідки Чорнобильської катастрофи

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів 8 вересня 2020 року провів своє чергове засідання у режимі відео-конференції.

У заході взяли участь народні депутати України, представники Офісу Президента України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання соціальних та економічних прав, центральних органів виконавчої влади, Пенсійного Фонду України, Державного центру зайнятості, Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва України, Конфедерації роботодавців України, СПО роботодавців на національному рівні, Фонду соціального страхування України, Асоціації міст України, Громадської ради при Комітеті.

В ході засідання парламентський Комітет прийняв рішення щодо 10 законопроектів.

Зокрема, народні депутати України-члени Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів проголосували не включати до порядку денного четвертої сесії парламенту законопроектів за реєстр. № 3052, №3243, №3244, №3244-1.

“Тільки перші три законопроекти передбачають додаткові витрати державного та місцевих бюджетів на суму біля 200 мільярдів гривень. Забезпечити таке навантаження неможливо. Реальні джерела, що можуть забезпечити такі додаткові видатки, ініціатори проектів законів не зазначили”, - сказала Голова Комітету Галина Третьякова.


Щодо проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо підвищення рівня пенсійного та соціального забезпечення окремих категорій осіб (реєстр. № 3596) та альтернативного до нього законопроекту (реєстр. № 3596-1), то Комітет рекомендував парламенту включити їх до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України ІX скликання.

“Це перші законопроекти в країні, які фокусуються на захисті людей з інвалідністю першої групи, які отримали цю інвалідність у зв’язку з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС. Враховуючи те, що ця категорія населення постраждала в процесі захисту країни та її громадян від незворотних наслідків ядерної катастрофи та в свій час була позбавлена низки пільг, це фокусування - правильне”, - пояснила рішення Комітету його Голова Галина Третьякова.

Що стосується проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку (реєстр. № 3553) та проекту Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо окремих питань забезпечення організації виконання військового обов'язку в особливий період (реєстр № 3554), ініціатором яких виступив Президент України, то Комітет прийняв рішення рекомендувати парламенту, відповідно, законопроекти № 3553 та № 3554 прийняти за основу, враховуючи зауваження центральних органів виконавчої влади.

Крім того, Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому проект Закону про внесення змін до розділу II "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо страхових виплат потерпілим від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання (реєстр. № 3840), а альтернативний до нього законопроект за реєстр. № №3840-1 - відхилити. Законопроект за реєстр. № 3840 у своїй меті закладає можливість, зокрема, забезпечити здійснення видатків Фонду соціального страхування України на страхові виплати лікарям, що постраждали внаслідок виконання своїх професійних обов'язків в боротьбі з пандемією COVID-19 на території України. 

Також Комітет прийняв рішення створити робочу группу з доопрацювання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту населення в період карантину, пов’язаного з запобіганням виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) (реєстр. № 3486) для підготовки його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні. Головою робочої групи визначено голову підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Миколу Бабенко.

3 коментарі:

Анонім сказав...

да не 1 групи, а 1 категорії!!! Неучі вивчайте мат. часть,то єсть уважно читайте вказані вище законопректи!

Анонім сказав...

і чому Третьякова зазначає ТІЛЬКИ інвалідів 1986р.!!!???

Анонім сказав...

акакой инвалид 93г сколько их римазалось

Дописати коментар