-->

16.11.20

Бюджет на 2021 рік не ухвалять до Нового року — глава фінансового комітету Ради

Проект бюджету України на 2021 рік не встигнуть розглянути і ухвалити до 1 грудня, як цього вимагає закон. Не встигнуть депутати, вочевидь, і до 1 січня.

Про це заявив глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, передає Укрінформ.

Так, Бюджетний кодекс вимагає, щоби депутати ухвалили відповідний проєкт до 1 грудня, але цьогоріч виконати таку вимогу не вийде.

«Ми, вочевидь, не вкладемося у встановлений Бюджетним кодексом строк. Це вже очевидно, на жаль. Ми повинні вибачитися перед людьми, що не дотримуємося цього строку... До 1 грудня ми повинні в цілому прийняти (держбюджет — ред.). На жаль, ми не зможемо цього зробити, вочевидь, цього року», — сказав Гетманцев.

За його словами, парламентарі лише на початку грудня отримають від уряду проєкт бюджету.

Нагадаємо, минулий бюджет (на 2020 рік) Рада ухвалила 14 листопада 2019 року, що вкрай нетипово для української політики, бо зазвичай за нього голосували вже наприкінці року, а засідання Ради тривало до ранку, бо парламентарі фактично влаштовували «базар» — торгувалися за те, на які сфери і скільки направити грошей, щоби та чи інша група депутатів підтримала проєкт бюджету.

Президент Зеленський хвалився швидким ухваленням бюджету, зазначаючи у листопаді 2019 року, що це «перший раз за 28 років просто за декілька днів підготувались і прийняли його (держбюджет — ред.), без різних хотєлок, без різних посад».

Причиною затримання розгляду бюджету на 2021 рік спікер Ради Дмитро Разумков називав коронавірус. Тоді він сказав, що проєкт розглянуть вже після виборів. Відтоді ситуація з COVID-19 не покращилася, ба більше, крім загального погіршення статистики захворіли і сам Разумков та його перший заступник Руслан Стефанчук.

Що вже встигли?

У вересні Кабінет міністрів погодив проєкт державного бюджету на 2021 рік і передав його до Верховної Ради. 5 листопада парламент підтримав бюджет у першому читанні, але тепер депутати мають ще розглянути документ і ухвалити його у другому читанні, після чого його має підписати президент.

Немає коментарів:

Дописати коментар