-->

12.12.20

У Херсоні ігнорують проблеми чорнобильців

Згідно указу президента України від 10 листопада 2006 року № 945/2000, 14 грудня в Україні традиційно проводиться вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – людей, які ціною свого життя і здоров’я здолали страшну трагедію 20 століття, що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС. Цей день пам’яті давно став скорботним нагадуванням усьому людству про важку перемогу над вогнем, який охопив реактор атомної станції. Мужність і професіоналізм, самовідданість і самопожертва ліквідаторів заради збереження життя людей в Україні та в усьому світі навіки залишаться в нашій пам’яті. Проте роки минають, і чорнобильська трагедія для нашого народу з кожним новим днем перетворюється у невигойну рану.

Вшануємо пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС, тих хто врятував світ.

Минуло 34 роки з моменту Чорнобильської катастрофи, наймаштабнішої за всю історію ядерної енергетики в Світі.

Ліквідація наслідків Чорнобильської аварії — це колективний героїзм нашого народу, мужність військових, цивільних різних професій і національності та економічної мощі країни, всі разом змогли локалізувати і скоротити шкідливі викиди в атмосферу з зруйнованого реактора четвертого енергоблока.

Станом на 2020 рік на обліку в соціальних установах міста Херсон перебуває 1595 громадян віднесених до різних категорій, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

В обласному центрі проживали і проживають багато героїв – Чорнобиля які ціною свого здоров’я врятували світ.

Нажаль, упродовж останніх років керівництво міста та депутати Херсонської міської ради не приділяли уваги проблемам чорнобильців. Так, наприклад в інших обласних центрах Ліквідаторів вшановують два рази на рік, надають матеріальну допомогу сім’ям, постраждалим, встановлюють пам’ятники, навіть називають вулиці ім’ям героїв.

Сьогодні потребують житла 47 сімей ліквідаторів, серед них медичний працівник Плотніков А., військовослужбовець Кандибал С., які чекають омріяне житло починаючи з 1992 року. Але нам прикро констатувати що всіх, — від вдів, що самі виховують дітей, до ліквідаторів просто забувають. Не згадуючи вже про переселенців та евакуйованих осіб.

Питання та проблеми соціального захисту всіх постраждалих від Чорнобильської катастрофи в нашому місті влада замовчує і не вирішує.

Відповіддю на всі звернення є одна й таж сама історія про брак коштів. А може міська влада розподіляє не вміючи?

Хворим чорнобильцям доводиться проходити квести щоб отримати посвідчення, а потім необхідно отримати ще й пільги та пенсію. Медицина безкоштовна тим у кого є сили та знання себе захистити, або в іншому випадку необхідно проходити УЗІ через 4 місяця. На безкоштовні ліки виділяють 20 грн. на місяць. А швидка допомога не надає належну допомогу вчасно і людина помирає (Мишин В.Г.).

Однак поки ми живі і у нас є сили ми будемо робити все і доносити до молодих поколінь, що проблеми Чорнобиля далеко не завершенні.

« Пам’ять – найцінніше, що є в людей, чиї долі опалені вогнем війни та попелом Чорнобиля». Героїчний подвиг «чорнобильців» назавжди залишиться в душах і серцях усіх людей!

Чорнобильці звертаються до новообраної влади з проханням прийняти програму соціального захисту громадян які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи згідно закону України №796-XII.

Немає коментарів:

Дописати коментар