-->

02.02.21

М'яко кажучи - не відповідає дійсності!

Останнім часом отримав багато дзвінків, щодо публікації на сайті obozrevatel.com інформації про проєкт Закону, який розроблено Кабінетом міністрів України під назвою: "Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Чесно кажучи, не сподівався побачити на сайті поважного видання інформацію, яка не у повної мірі відповідає дійсності! Дуже здивований, чому редакційна колегія дала згоду на публікацію матеріалу, яка дає підстави для негативного ставлення до чорнобильців, завдяки невірним висновкам!

Наразі до фактів

Перш за все, щодо скриншоту опублікованому на сайті, де виділено кольором рядок із статті 53 Закону: - "десяти прожиткових мінімумів". Можливо у журналіст(ки)а, який готува(ла)в матеріал для публікації, склалося враження, що всі чорнобильці отримують додаткову пенсію за шкоду,  заподіяну здоров'ю у розмірі "десяти прожиткових мінімумів"? 


Але щоб перевірити це, достатньо було звернутися до Постанови КМУ № 1210, де у пункті 13 прописано: Щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" виплачується у таких розмірах:

1) особам, що належать до категорії 1:

з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС:
особам з інвалідністю I групи - 474,5 гривні;
особам з інвалідністю II групи - 379,6 гривні;
особам з інвалідністю III групи - 284,7 гривні;

для інших осіб з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:

особам з інвалідністю I групи - 341,64 гривні;
особам з інвалідністю II групи - 227,76 гривні;
особам з інвалідністю III групи - 170,82 гривні;

2) особам, що належать до категорій 2-4:

особам, що належать до категорії 2, - 170,82 гривні;
особам, що належать до категорії 3, - 113,88 гривні;
особам, що належать до категорії 4, - 56,94 гривні;

3) дітям з інвалідністю, а також хворим внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу - 170,82 гривні.

Чомусь мені здається, що ці суми далекі від 10 прожиткових мінімумів, навіть з урахуванням державної пенсії, яку може отримувати сім'я за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи!!! А якщо такі сім'ї і є, так їх одиниці.

Дивимось далі: "Зараз максимальний розмір пенсії для чорнобильців становить 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних (17 690 грн). Водночас згідно із законом їх виплата повинна становити 5 розмірів мінімальної зарплати (тобто 30 тис. грн)". 

З якого переляку взята ця цифра??? 

Якщо мається на увазі остання частина ст.59, так вона не застосовується тому, що: "Умови, порядок призначення та мінімальні розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначаються актами Кабінету Міністрів України з відповідних питань.

Якщо, навіть, чорнобильці в суді доведуть, що розрахунок таки потрібно розбити саме з 5 розмірів мініальної заробітної плати, то скористатися рішенням суду вже не зможуть тому, що цю норму, вказаним проектом закону збираються виключити з 59 статті (Перерахунок пенсій проводиться відповідно до законодавства, чинного на час проведення перерахунку пенсії). І чомусь мені здається, що саме цей проект закону (не зважаючи на кількість інших) буде прийнятий і дуже швидко.


Наразі, 5 ромірів мінімальної зарплати застосовуються у формулі для розрахунку пенсії військовослужбовцям відповідно п.9.1 Постанови 1210, і розрахунок пенсії відповідно цієї формули ніколи не буде, навіть, близьким до вказаної журналістом цифри (дуже добре якщо до цього розрахунку "підтягуть" цівільний ліквідаторів, але наразі не про це мова).

Що стосується запропонованого варіанту, то нікуда не ділося: "Порядок обчислення заробітної плати для призначення пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, призначеної відповідно до статті 54 цього Закону, визначається Кабінетом Міністрів України". Тобто, п.9.1 буде застосовуватися до всіх  ліквідаторів!

З 2017 року розмір пенсії постійно зменьшується, і колись настане час, коли чорнобильці повинні будуть сплачувати Пенсійному фонду, за те що їм нарахована пенсія! Це відбувається тому, що один з коефіцієнтів формули п. 9.1 застосовується "як середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, визначається як середній показник за 2014, 2015 та 2016 роки".  

І ще про таке, одним із ініциаторів законопроекту вказана Олена Бондаренко, яка нібито є членом Комітету з питань екологічної політики та природокористування. Насправді членом Комітету є Олег Бондаренко, що не важко перевірити на офіційному сайті Верховної Ради.

На мою думку журналісту, який готував матеріал для публікації, потрібно було більш ретельно вивчити стан справ. 

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ

до проекту Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” 

щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб

 

Зміст положення акта законодавства

Зміст відповідного положення проекту акта

Пояснення змін

Стаття 53. Виплата додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, та щомісячної компенсації сім’ям за втрату годувальника

Додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, та щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи з урахуванням інших доходів не можуть перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

 

Стаття 57. Пільги по обчисленню середньомісячного заробітку

 

Обчислення середньомісячного заробітку провадиться відповідно до Закону України „Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування”.

 

У разі обчислення пенсії відповідно до частини другої статті 27 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” за бажанням того, хто звернувся за пенсією, середньомісячний фактичний заробіток для обчислення пенсії може визначатися за будь-які 12 місяців підряд роботи на територіях радіоактивного забруднення.

 

Якщо особа, яка звернулася за пенсією, пропрацювала на територіях радіоактивного забруднення:

 

менше 12 місяців, - середньомісячний заробіток визначається шляхом поділу загальної суми заробітку за календарні місяці роботи на кількість цих місяців;

 

не менше 30 календарних днів у двох місяцях, - середньомісячний заробіток визначається за будь-які фактично відпрацьовані 30 календарних днів роботи;

 

менше місяця, - середньомісячний заробіток визначається за цей календарний місяць з додаванням до заробітку на основній роботі.

 

Порядок обчислення середньомісячного заробітку для призначення пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, призначеної відповідно до статті 54 цього Закону, визначається Кабінетом Міністрів України.

 

Особам, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році, а також в евакуації населення на добровільній безплатній основі і стали особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, що підтверджено відповідними документами, пенсія по інвалідності за їх бажанням обчислюється з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, що був встановлений на час їхнього перебування в зоні відчуження.

Стаття 53. Виплата додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, та щомісячної компенсації сім’ям за втрату годувальника

Додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, та щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи виплачується повністю незалежно від заробітної плати, пенсії чи іншого доходу.

 

Стаття 57. Пільги щодо обчислення заробітної плати

Обчислення заробітної плати проводиться відповідно до Закону України Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування”.

У разі обчислення пенсії відповідно до частини другої статті 27 Закону України Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” за бажанням того, хто звернувся за пенсією, заробітна плата для обчислення пенсії може визначатися за будь-які 12 місяців підряд роботи на територіях радіоактивного забруднення.

Якщо особа, яка звернулася за пенсією, пропрацювала на територіях радіоактивного забруднення:

менше 12 місяців, – заробітна плата визначається шляхом поділу загальної суми заробітної плати за календарні місяці роботи на кількість цих місяців;

не менше 30 календарних днів у двох місяцях, – заробітна плата визначається за будь-які фактично відпрацьовані 30 календарних днів роботи;

менше місяця, – заробітна плата визначається за цей календарний місяць з додаванням до заробітної плати на основній роботі.

Для обчислення пенсії по інвалідності відповідно до цього Закону особам із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, визначених статтею 10 цього Закону, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, а також особам, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи за осіб з їх числа за бажанням заявника заробітна плата обчислюється виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Порядок обчислення заробітної плати для призначення пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, призначеної відповідно до статті 54 цього Закону, визначається Кабінетом Міністрів України.

Приведення до єдиного показника розрахунку пенсійних виплат – розміру базового нормативу для додаткових пенсійних виплат з урахуванням Рішення Конституційного Суду № 6-р/2018 від 17.07.2018

 

 

 

 

Визначення рівних можливостей пенсійного забезпечення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, а також осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю

Стаття 59. Пенсії військовослужбовцям, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

Пенсії військовослужбовцям призначаються з їх грошового забезпечення згідно з цим Законом та іншими законодавчими актами. Додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, призначається відповідно до статті 51 цього Закону.

 

Особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього Закону або за бажанням таких осіб - з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Стаття 59. Пенсії військовослужбовцям, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

Пенсії військовослужбовцям призначаються з їх грошового забезпечення згідно з цим Законом та іншими законодавчими актами. Додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, призначається відповідно до статті 51 цього Закону.

 

 

виключити

Стаття 60. Право вибору пільг та компенсацій особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають одночасно право на інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України, надаються за їх вибором пільги та компенсації відповідно до одного із законів України.

Стаття 60. Інші пільги та компенсації особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

 

Особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, можуть надаватись й інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України.

Рішення Конституційного Суду № 6-р/2018 від 17.07.2018

 

Відсутня

Стаття 601. Органи, які здійснюють пенсійне забезпечення

Призначення та виплата пенсій, передбачених цим Законом, і щомісячної компенсації сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи проводиться територіальними органами Пенсійного фонду України відповідно до Закону України Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Заповнення законодавчої прогалини щодо визначення органу, уповноваженого здійснювати пенсійне забезпечення

 

Відсутня

Стаття 602. Закон, що підлягає застосуванню

Призначення пенсій проводиться відповідно до законодавства, чинного на час звернення особи за призначенням пенсії. Перерахунок пенсій проводиться відповідно до законодавства, чинного на час проведення перерахунку пенсії.

Заповнення законодавчої прогалини щодо застосування закону в часі

Генеральний директор Директорату розвитку соціального страхування та пенсійного забезпечення Валентина КУДІН

Міністерства соціальної політики України

Немає коментарів:

Дописати коментар